Amendament dezastruos la Codul Silvic

Sursa:
forestry.ro
Vizualizări:
606
  • text size

Astazi   vor avea loc dezbaterile finale pe Codul Silvic si va fi redactat raportul comun al Comisiilor pentru Agricultura si pntru Mediu din Camera  Deputatilor.

Daca amendamentul sustinut de UDMR , prin care se permite ca ”un operator economic să poată achiziţiona masă lemnoasă sub formă de lemn rotund sau lemn pe picior, provenit din produse principale sau accidentale doar dacă asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achiziţionat”, amendamentul se va regasi ca principiu in regulamentul de vanzare a masei lemnoase.

 

De ce este atat dezastruos amendamentul:

-UDMR a sustinut amendamentul din dorinta de a reduce/elimina  exportul de busteni   catre China.   Evident, intermediarii care fac export cumpara bustean  si nu lemn pe picior, deci  exportul de bustean nu va fi afectat.

- peste  50 %   din firmele  de exploatare a lemnului s-au specializat pe activitatea de exploatari forestiere si nu au capacitati de procesare a lemnului.  Este absurd sa obligi aceste firme sa investeasca in activitati de procesare.

- performanta  ultimilor ani in  industria lemnului se datoreaza tocmai acestei specializari  a firmelor.  Astfel, tendinta ultimilor ani a fost  de specializare  a firmelor pe activitati.  Chiar si in activitatea de prelucrare primara, exista  o specializare nu doar pe specii prelucrate (rasinoase, fag, stejar, tei, plop, tei)  ci si pe sortimente si categorii de diametre in cadrul aceleiasi specii (bustean  subtire sau bustean gros), tehnologiile de prelucrare fiind diferite.

- limita de "procesare  a cel putin 40 %  din materialul achizitionat"  este  extrem de nerealista, chiar si pentru firmele care au integrate activitatile de exploatare si prelucrare.  Ar trebui ca o firma de exploatare  sa aiba capacitate de procesare si pentru busteanul subtire si pentru cel gros, iar acolo  unde  arboretele sunt amestecate ca specii (fag cu rasinoase sau in zonele de sleauri), procentul este imposibil de respectat (firma ar trebui sa proceseze bustean din mai multe specii).

-firmele de exploatare au capacitati foarte mici (85 % exploataeza sub 5 000 mc/an), iar faramitarea prelucrarii masei lemnoase la acest nivel ar fi  dezastruoasa din punct de vedere al eficientei economice.

Evident, sunt argumente simple si  de bun simt.  Totusi, reprezentantii ministerului nu au adus aceste argumente  in dezbaterea in comisiile parlamentare (formate in proportie covarsitoare din nespecialisti), iar amendamentul a fost adoptat.

Astazi, in raportul comun  al comisiilor pentru Agricultura si Mediu amendamentul poate fi inca eliminat.

Atente:  potrivit altui aliniat din articoul 60 din Codul Silvic, firmele  care nu au atestat de exploatare nu pot nici ele sa cumpere lemn pe picior.  Deci singura posibilitate ramasa:  firmele de exploatare sa fuzioneze cu cele de procesare  sau sa devina prestatori  de servicii  pentru directiile silvice/proprietarii de paduri.

Va invitam sa efectuati diligente pe canalele  de care dispuneti pentru eliminarea amendamentului UDMR.

Votul in plen pe Codul Silvic este asteptat marti, 30 septembrie.

Postează un comentariu