Ziua cea mai lunga: azi asteptam noua decizie de preturi

Sursa:
Fordaq
Vizualizări:
2673
  • text size

Zi fierbinte   ieri: la Neamt, protest in strada iar la Bucuresti, dezbaterea a fost preluata  in Comisia pentru Agricultura a Camerei Deputatilor.

Ambele evenimente au fost larg mediatizate si au atras din nou atentia  asupra faptului ca situatia din sector nu a fost deblocata.

In Comisia pentru Agricultura au fost prezenti  multi  dintre membrii Comisiei, precum si reprezentanti  in primul rand ai Asociatiei  Forestiere Bucovina , ASFOR, APMR, Minister -d-na Secretar de Stat  Erika Stanciu  si Romsilva - d-nii Mohanu si dl Corduneanu.

Dintre punctele de vedere exprimate,sintetizez:

Dl  Deputat Gheorghe Tinel - PNL: "I-as fi trimis pe toti  acasa. Este prima data cand se iese in strada  in acest sector. Este prima data cand este contestat masiv modul de calcul al preturilor de pornire la licitatii. Prima data cand se contesta modul in care a fost elaborat HG-ul. V-ati miscat foarte greu(n.r. - cu referire la Minister).

Cum puteti scrie in HG ca preturile pot cobora  exceptional  cu 10 %   sub preturile de referinta ? Mi-e greu sa cred ca veti debloca situatia cu acest HG ! Ori este economie de piata, ori impuneti voi preturile."

Dl Deputat Cristi  Chirtes- PNL: "In judetul Mures  au disparut 200  de agenti economici din acest sector.

Ce facem cu  aceasta Romsilva?  De ce profit cu orice pret?

Preturile Romsilva sunt preturi etalon , dupa care se aliniaza piata.

Este necesar un proiect  de reorganizare a Romsilva.

Daca mergem numai pe profit, terminam padurile in 10 ani !

Criza nu a afectat  multinationalele, ci agentii mici !"

 

Dl Deputat Ion Tabugan (UNPR): "Cerem ca acest HG sa fie modificat de urgenta .

Nu am auzit sa se fi publicat plafonul de 30 % pentru  marii procesatori !

Pentru ce trebuie sa crestem preturile, sa intretinem aceasta Regie umflata, la care se angajeaza si se titularizeaza mereu ?

In final, trebuie sa vorbim de reorganizarea Romsilva."

 

Dl Deputat Gavril Marza - Suceava: "Romsilva a dublat preturile in ultimii 4-5 ani.

Parca nu este nimeni vinovat de consecintele economice si sociale ale crizei."

 

Dl Deputat Marin Anton: " Cine a produs balamucul?

Dezastru are un nume- Mohanu- care a reusit sa ne explice criza fara sa ne spuna nimic !"

 

Dl Deputat  Nini Sapunaru -PNL-Presedintele Comisiei: "Aveati o hartie de la Consiliul Concurentei  ca este nevoie de modificarea HG-ului !Daca Ministerul a modificat HG-ul, a dat dreptate Romsilva care a spus ca trebuia modificat HG-ul ! Daca trebuia modificat, de ce l-ati modificat asa de tarziu?  Daca l-ati modificat, de ce nu este bun ?   Abia acum sunteti de vina !"

 

Din partea invitatilor- reprezentantilor sectorului:

 

Dl Nicolae Tucunel-ASFOR: "Cand am vazut decizia de preturi de referinta, am sesizat Consiliul  Concurentei. Preturile au fost facute tendentios."

Dl Mitocaru- Asociatia Bucovina- Suceava: " Preturile mari alimenteaza un sistem corupt si taierile ilegale  si distrug intreg sectorul !

Ei marcheaza, ei exploateaza, ei controleaza, ei vand !"

D-na Sereny, APMR: "Rata de profit a industriei mobilei  este de 2,5 % pe medie. Nu putem prelua cresterile de preturi."

Catalin Tobescu- Nostra Silva- reprezentant  Asoc. Bucovina in dezbatere:

" Preturile de referinta pleaca de la o baza falsa- preturile de adjudecare din anul anterior, alimentand o spirala a preturilor. Pe fond, problema este ca sunt mai mari decat cele de pe pietele internationale.

Prevederi stupide ale HG-ului: preturile de pornire, doar in sus, chiar daca nu se adjudeca. Si la negociere, tot in sus  de la preturile de pornire !

Care este interesul nostru national: sa avem profit  la Romsilva 30 milioane euro  sau sa sustinem  accesul la resursa pentru ramura economiei forestiere- 6 miliarde euro cifra de afaceri ?

Profitul Romsilva: 8 euro/ ha, fata de 50 euro/ha in silvicultura privata ! In plus, Romsilva investeste foarte putin in paduri, a se vedea starea drumurilor forestiere ! Romsilva este un administrator foarte slab !

Costul crizei: din cauza  preturilor foarte mari, s-a exploatat mai putin cu 1 milion mc  in 2014-2015 din padurile Romsilva ! Cu blocajul actual, se vor mai pierde poate 2 milioane mc !  Pierderile sectorului in cifra de afaceri: 1 miliard  de euro !  Ale bugetului de stat: minim 200 milioane euro ! Peste 130 000 locuri de munca direct afectate!

HG-ul este prost: centralism  prin preturi de referinta unice !

Pe fond, problema este ca decizia de preturi de referinta este facuta unilateral tot de aceeasi  conducere a Romsilva, netransparent.  Nu stim  daca noua decizie de preturi va debloca  licitatiile."

Partenerul nostru de dialog este Ministerul Mediului si Guvernul, care trebuie sa  gaseasca solutiile".

Din sala: Cum este demis dl Craciunescu dar mai este in functie 60 de zile ?  Ce autoritate are Ministerul?

Reprezentanta Consiliului  Concurentei: "Din punctul nostru de vedere, nu era necesar  sa modificam HG-ul.  Romsilva a interpretat  rigid nivelul de piata al preturilor. Este adevarat, si noi consideram  ca numai preturile de adjudecare anterioare pot fi considerate ca fiind rezultatul pietei".

Primar din Borca- Neamt: "Trebuie intervenit ca preturile la lemnul de foc sa fie accesibile.   A devenit o problema. Dorim sa sprijiniti initiativa legislativa ca 5 % din veniturile Romsilva sa fie directionate catre UAT-uri".

Ciprian  Musca- Asociatia Bucovina: " RNP este si administrator si operator economic. Retine parchete si practica o concurenta neloiala".

D-na Secretar  de Stat Erika Stanciu- concluziile dezbaterii: " Romsilva este sub OUG-109-  guvernanta corporativa.  Corpul de control al Primului Ministru este la Romsilva. Am gasit solutii.  Indicatorii de performanta ai Romsilva vor fi modificati  de noul Consiliu de Administratie-  sa vorbim despre starea padurilor si nu despre profit.  Maine, va aparea  noua decizie de preturi in baza HG-ului modificat si se va solutiona aceasta criza.  Mai dati-mi  ragaz o zi".

O dezbatere dura cu multe adevaruri spuse in Comisia pentru Agricultura. Sustinere unanima a revendicarilor sectorului. Romsilva si Ministerul- impreuna vinovati de criza.

Astazi asteptam noua decizie de preturi  si solutionarea crizei, promisa de d-na Secretar de Stat Erika Stanciu  si de Guvernul Romaniei  de acum 2 saptamani !

O zi foarte lunga !

 

 

 

Postează un comentariu
Arata 2 comentarii :

Casalean Petru Cosmin
Casalean Petru Cosmin
Este pentru prima oara cand politicienii discuta public despre necesitatea reformei Romsilva. Ce pacat ca si pentru asta trebuie sa-i multumim d-lui Craciunescu-care prin ,,felul lui" a declansat acest proces. Pana la urma e important unde ajungem si mai putin de unde plecam.
cristian vechiu
cristian vechiu
Probabil, cu mari eforturi, se va ajunge la un compromis asupra preturilor. Intrebarea este, cine plateste? O industrie blocata, pierderi de ambele parti, cateva demisii fara efecte reale si imediate. Firmele care au inregistrat pierderi, penalitati pentru intarzierea comenzilor, alte prejudicii ar trebui sa se coalizeze si sa actioneze in judecata Romsilva pentru recuperarea pagubelor. Poate asa vor fi mai responsabili si nu vor mai juca alba-neagra cu preturile pe bani privati. Demisia sau demiterea unui Gigel sau Costel din Consiliul de Administratie sau din Departamentul X nu acopera prejudiciile create.