Interpelare Doina Pana- DE CE atâta dezinteres pentru domeniul padurilor la Ministerul Mediului

Sursa:
Fordaq
Vizualizări:
1149
  • text size

In data de 23 februarie, d-na deputat Doina Pana a depus o interpelare in Camera Deputatilor adresata Ministerului Mediului- d-nei Ministru Pasca Palmer.

In textul interpelarii, d-na deputat  Doina Pana atrage atentia  asupra blocajului implementarii Codului  silvic prin faptul ca , in mod practic , nu a  fost aprobat nimic din legislatia subsecventa Codului  Silvic.  Singurul act normativ aparut- HG-924-2015- nu a reusit sa transpusa principiile de valorificare a masei lemnoase prevazute de Codul Silvic.

De asemenea, se atrage atentia asupra lipsei de evolutie in perfectionarea Radarului Padurilor.

Aspectul cel mai grav sesizat  este faptul ca Ministerul Mediului si Guvernul Romaniei  au ignorat blocajul pietei lemnului -  evident inca din decembrie- sesizat inca din decembrie printr-o scrisoare deschisa de catre d-na deputat Doina Pana  , scrisoare cu greutate politica deosebita prin semnarea acesteia si de catre Presedintele PSD, dl Liviu Dragnea. Prin modificarea atat  de tarzie a HG-924-2015, in luna februarie  si-a recunoscut practic vina in blocajul licitatiilor, fara a reusi sa elimine arbitrariul din preturile practicate de Romsilva: diferentele  de preturi la nivel national  sunt uriase, cu preturi excesive in principal la Suceava, cu diferente  inexplicabile intre judete vecine.

O alta intrebare directa si care asteapta raspuns: de ce nu a fost publicata cifra privind plafonul de 30 %  - limitarea impotriva concentrarii economice pevazuta de Codul Silvic ?

Textul interpelarii poate fi consultat aici -  este o interpelare precisa, argumentata,  care expliciteaza foarte bine "interpelarile" care stau pe buzele tuturor din sector:

"D-na Ministru,

Va  rog sa imi raspundeti, in scris, care este cauza pentru care manifestati un asemenea dezinteres pentru aspectele atat de importante mentionate mai sus si cand intentionati  sa va aplecati  asupra acestor probleme ?"

Postează un comentariu
Arata 1 comentarii :

Marian Dragoi
cifra plafon nu poate fi publicata decat dupa ce autoritatea are informatiile privind masa lemnoasa pusa deja in valoare pentru anul urmator. Neavand volumul total pe sortimente (il da SUMALUL?) nici nu poate spune ca X reprezinta 30% din Y. Daca Y creste pana la finele anului, sau isi schimba structura, X trebuie recalculat. Orice greseala ridica mult mai multe probleme petnru ca articolul a fost la limita legalitatii.