Ministerul intreaba nevinovat agentii economici: De ce nu ati licitat ?

Sursa:
Fordaq
Vizualizări:
3578
  • text size

Ministerul Mediului, Apelor  si Padurilor organizeaza astazi "o intalnire"  pentru a "cunoaste punctul de vedere al organizatiilor ca urmare a punerii in  aplicare al HG-924-2015", Regulamentul de vanzare a masei lemnoase.  Invitatia (atasata aici)  a fost transmisa catre Nostra Silva ieri dupa amiaza , in prima etapa cineva din Minister a uitat sa ne transmita invitatia.

In invitatie se face trimitere catre un comunicat de presa al Romsilva in care este explicitat modul de calcul al  preturilor de referinta  si este facuta publica decizia d-lui Dir. Gen. Adam Craciunescu privind stabilirea acestor preturi.

Tot ieri  Ministerul a transmis catre agentii economici un chestionar in care sunt intrebati daca au participat la licitatie si  sa expliciteze 3 motive pentru care nu au licitat. Va invit sa imbogatim feed-back-ul  pentru minister si sa transmiteti formularele completate la adresa indicata in chestionar.

Observatiile mele:

- prin refuzul agentilor economici de a licita- practic refuz la nivel national- din cauza preturilor prea mari, volumului mic scos la licitatie si calitatii masei lemnoase- practic licitatiile principale de masa lemnoasa au fost anulate. O astfel  de situatie nu este prevazuta de HG-924-2015.  In tara , Romsilva ameninta agentii economici ca nu va mai organiza licitatie principala, ci licitatii intermediare, la care va scoate doar volume mici, in licitatii lunare.  Evident, Ministerul  trebuia sa constate dupa prima licitatie esuata de la Arges situatia creata si  faptul ca se impune imediat modificarea  HG-ului, pentru  repetarea licitatiilor principale !

- desi Nostra Silva (din 18 noiembrie), dar si alte organizatii si agenti eocnomici, au depus plangeri prealabile impotriva HG-924-2015, Ministerul nu a organizat nici o mediere pe baza acestor plangeri prealabile  pentru a analiza motivele acestor plangeri prealabile impotriva HG-ului.  Ministerul nu a reactionat nici dupa prima  saptamana de blocaj al licitatiilor, asteptand 2 saptamani pentru o "intalnire", situatie care a condus la blocajul intregului circuit al masei lemnoase.

- practic  Ministerul nu si-a exercitat functia de reglementare  si de urmarire a implementarii actelor normative . Care este legatura intre principiile de valorificare a masei lemnoase prevazute de Codul Silvic si situatia creata  de Romsilva in piata, in "coordonarea" Ministerului ?

- pe fond, remarcam faptul ca Ministerul nu are nici astazi un punct de vedere  in urma situatiei  create.  Desi toate organizatiile din sector  au exprimat public puncte de vedere, au fost numeroase intalniri la nivel judetean in comisii de dialog social, Ministerul nu cunoaste punctul de vedere al asociatiilor. Ministerul nu isi asuma nici astazi necesitatea  si urgenta modificarii HG-924-2105, pentru a debloca situatia din sector !

- din punctul de vedere al Nostra Silva Fordaq,   asa cum am aratat inca din perioada de dezbatere  a   HG-924-2015, asa cum am aratat in  editorialele Fordaq,  prevederile art 20 alin. -"(4) Preţul de pornire la licitaţie pentru masa lemnoasă pe picior se fundamentează pornind de la nivelul de piaţă a preţurilor de referinţă pe specii, pe grade de accesibilitate, pe sortimente şi în funcţie de tehnologia de exploatare, aprobate, în condiţiile legii, prin decizie a conducătorului administratorului fondului forestier proprietate publică a statului şi nu poate fi mai mic decât acestea."-  se refera la preturile sortimentelor  industriale in piata, pentru lemn sortat si fasonat ! Acestea sunt preturi reale , preturi de la care prin scaderea cheltuielilor  de exploatare, pe grade de accesibilitate si tehnologie de exploatare, se putea ajunge usor  la preturi  de referinta reale, legate  de piata lemnului fasonat  !   Modul in care a calculat Romsilva preturile de referinta, pornind de la rezultatele licitatiilor de masa lemnoasa pe picior,  este o  speculatie  fara nici o legatura cu piata lemnului , care este o piata de lemn fasonat !   Rezultatele din trecut ale licitatiilor ofera un istoric de vanzare  a unor partizi intregi, nu a unor sortimente (G1, G2, G3, M1, M2, etc). Aici  este eroarea originara a Romsilva pe care ministerul nici astazi nu doreste sa o constate.  Articolul Fordaq din 18 noiembrie: Care este referinta pentru preturile de pornire la licitatii ?

- in plus, asa cum am aratat , exista o fundamentare  a unor preturi  de referinta pe sortimente, facuta de Institutul  National de Statistica si aprobata de minister prin Ordinul nr. 167/2015 privind aprobarea Listei preţurilor de referinţă, pe specii şi sortimente, stabilite pentru anul 2015, pentru a fi folosite la calculul contravalorii materialelor lemnoase prevăzute la art. 22 alin. (6) din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.   Diferenta intre preturile de referinta stabilita  de INS si aprobate prin odin de minister si preturile de referinta stabilite de Romsilva este uriasa.  Ministerul nu isi  recunoaste propriul ordin ?

- dincolo de argumentele  juridice, ce nevoie de studii si metodologii  mai ai ca sa constati  ca Romsilva a abuzat  de pozitia dominanta prin preturi  de pornire  de 250-340 lei/ mc la rasinoase si 220-260 lei/mc la fag (sunt si mai mari) ? Asa cum am aratat, exista si primarii care au ajuns la preturi de pornore de 400 lei/mc la rasinoase   pe picior. Preturi pentru volum brut, cu coaja !

Evident, pentru deblocarea situatiei  create, este nevoie de  modificarea urgenta a HG -924-2015 pentru reprogramarea licitatiilor principale, cu preturi de referinta revizuite  si nu in ultimul rand, cu volum mai mare scos  la licitatie !

Ministerul in  schimb intreaba atat de nevinovat agentii economici  de ce nu au licitat  si organizeaza o intalnire ca sa afle punctul de vedere  al organizatiilor .

Din pacate, caricatura difuzata de Nostra Silva descrie foarte realist situatia creata. Ministerul si Romsilva inca sunt la nivelul de studiu de impact !

Si urarea de Craciun pentru sector facuta de Minister si Romsilva:

Pozitiile Ministerului si ale Romsilva sunt atat  de ridicole incat te pufneste rasul, dar din pacate au implicatii extrem de serioase !

Sa speram ca astazi se vor trezi la realitate !

 

 

Postează un comentariu
Arata 3 comentarii :

Mihai Ţudic
Am ajuns la concluzie ca lucrez munca pariotica pentru RNP
Daniel Grancea
Daniel Grancea
Salut in final cred ca tot ca iei o sa ramaie. Am auzit ca urmatoarea licitatie se va face in mai ie adevarat ??