Sfarsitul iluziilor . Suntem intr-un razboi economic impotriva sectorului.

Sursa:
Fordaq
Vizualizări:
2043
  • text size

Trebuie sa recunosc -mi-am facut iluzii  ca d-na Secretar de Stat  Erika Stanciu a inteles argumentele aduse de toate organizatiile din sector   care au aratat de ce nu trebuie sa intre in vigoare oug-51-2106  care modifica legea contraventiilor silvice.

Ieri a fost sfarsitul iluziilor.  D-na Secretar de Stat mi-a spus ca Guvernul nu va suspenda aplicarea ordonantei, aceasta  va intra in vigoare  in 20 octombrie. 

Situatia sectorului  devine si mai complicata:

- o criza determinata de supracontrol si suprareglementare;

- o criza de resursa  de lemn de foc si de resursa pentru industrie;

-o criza de personal   in administratia silvica si dar si in exploatare si prelucrarea lemnului.  Profesionisti  cu experienta,care lucreaza de zeci de ani in sector,  il parasesc  acum. 

- preturile exagerate din piata afecteaza competitivitatea industriei lemnului din Romania. Importurile nu pot salva situatia decat partial, datorita costurilor mari de transport.

- peste toate se suprapune si o criza a pietelor internationale de cherestea, care se simte atat pe segmentul rasinoaselor  dar mai nou, si pe cel al cherestelei de fag.

Este un moment de cumpana.  Daca nu reusim sa ne mobilizam sa obtinem suspendarea oug-51-2016, sectorul va intra intr-un declin  si mai grav , poate pentru cativa ani.

Nostra Silva- Fordaq a continuat efortul de comunicare  aceasta  saptamana. A se vedea Revista Presei.  Exemplific prin articolul din Romania Libera.

PNL a adoptat o rezolutie destul de buna, de sustinere a sectorului.

Comunicat de presă - PNL

Ieri, PSD prin vocea d-nei deputat  Doina Pana, a transmis o scrisoare deschisa Premierului Dacian Ciolos in care atrage atentia asupra crizei din sector  indusa de masurile luate de Guvern in ultimul an.

D-na Doina Pana - scrisoare deschisa catre Primul Ministru: continuati să giraţi un proces de manipulare a opiniei publice şi un război economic împotriva industriei lemnului.

WWF  Romania  a emis de asemenea un comunicat  constructiv si echilibrat prin care se solicita autoritatilor sa prezinte un raport privind evolutia taierilor ilegale in 2015 si mai ales in 2016, de cand au fost incadrate ca amenintare la adresa securitatii nationale; raportul este absolut necesar pentru a analiza eficienta masurilor luate si este baza pentru discutia masurilor necesare suplimentare.
 Referitor la  oug-51-2016,"WWF dorește să atragă atenția că sistemul de sancțiuni adoptat prin OUG 51 /2016 sau recenta propunere pentru modificarea Codului Silvic conțin unele măsuri disproporționate, care dublate de o lipsă de claritate în aplicare, deschid calea abuzurilor iar în acest fel se va altera credibilitatea și eficiența întregului sistem."

Este un moment de cotitura in care partide si chiar ONG-uri de mediu  isi dau seama ca s-a trecut dintr-o extrema in cealalta, de la lipsa controlului la un exces de control  si mai pagubitor.

Marti, 18 octombrie, se va desfasura  in Bucuresti Congresul National al Federatiei Proprietarilor de Paduri.  

Imi revine onoarea si placerea sa va transmit invitatia la Congresul  Nostra Silva.

Evenimentul va avea loc marţi, 18 octombrie 2016, la PALATUL PATRIARHIEI, Aula Magna “Teoctist Patriarhul”, Aleea Dealul Mitropoliei, nr. 25.

Ne dorim in mod special o participare larga la  Sesiunea a II-a a Congresului, sesiune ce va incepe la ora 13.00, sesiune deschisa partenerilor proprietarilor de paduri si ai Federatiei  Proprietarilor de Paduri.  Sala este monumentala, speram ca si atmosfera sa fie asemenea !

Invitatia este deschisa. Rog ocoalelle sa o retransmita catre porprietarii de paduri carora le furnizeaza servicii silvice. Foarte multe firmel de exploatare sunt si proprietare de padure.  Haideti sa strangem randurile. Gasiti atasat invitatia si agenda Congresului.

Invitatia este deschisa si pentru Conferinta de presa asociata evenimentului, conferinta de presa in pregatirea careia o sa incercam sa pregatim o rezolutie  care sa reflecte prioritatile si solicitarile noastre pentru o strategie pentru domeniul padurilor. O baza pentru aceasta rezolutie poate fi scrisoarea comuna adresata d-lui Prim Ministru Dacian Ciolos de  catre Nostra Silva si APMR.

Evenimentul si Conferinta de presa asociata sunt foarte oportune pentru a transmite din nou un mesaj puternic privind necesitatea  repunerii in dezbatere a pachetului de masuri pentru combaterea taierilor ilegale si in special  suspendarea aplicarii oug-51-2016.

Asa cum spuneam, trebuie sa lasam in urma iluziile si  cumva naivitatea cu care am reactionat pana acum.  Suntem in fata unui razboi economic  impotriva sectorului, un razboi in care fenomenul taierilor ilegale, exacerbat,  este folosit ca arma  in campanii media extrem de virulente.   Razboiul  este orchestrat de ONG-uri internationale extrem de puternice- a se vedea scrisoarea atasata  adresata Primului Ministru de catre Enviromental Investigation Agency (EIA), Greenpeace si WWF. Legat de WWF , este o nuanta: WWF international  este aliata cu Greenpeace si  EIA, pozitia WWF Romania  este mult mai nuantata.Plus Rise Project. Lor se adauga multe ONG-uri de mediu romanesti, in frunte cu Agent Green, beneficiare ale unor generoase sponsorizari si finantari.

D-na Secretar  de Stat Erika Stanciu joaca acelasi joc periculos pe care l-a  practicat de la inceputul mandatului. In timp  ce cu organizatiile profesionale din sector nu a avut nici o consultare pe proiectul de ordonanta pentru modificarea Legii contraventiilor, organizeaza intalniri separate cu ONG-urile de mediu. Pentru miercuri, 19 octombrie, a transmis o invitatie  pentru o intalnire separata cu ONG-urile de mediu.  Este o strategie perversa, de manipulare a ONG-urilor de mediu, care nu iau contact  cu ONG-urile profesionale din sector, o strategie pe care am subliniat-o ca fiind manipulatoare in multe alte randuri in trecut.  Trebuie sa facem efortul de a comunica cu ONG-urile de mediu, cea mai mare parte a lor este bine intentionata.

Asa cum spuneam, este un moment de cotitura. Intreg sectorul este unitde reactia impotriva OUG-51-2016. Partide si chiar ONG-uri de mediu  devin constiente sa s-a trecut de la o lipsa de control la supracontrol  si abuzuri.

Congresul Federatiei Proprietarilor de Paduri este un eveniment major intr-un moment de cumpana, un eveniment major pe care sa il folosim pentru comunicare  si pentru a ne prezenta argumentele.

Invitatia la Congres este deschisa- o atasez din nou aici- conferinta de presa care va urma Congresului este importanta.

Sfarsitul iluziilor  si naivitatii.  Suntem intr-un razboi economic impotriva sectorului.

P.S. Am pus intentionat link-urile catre contul de Facebook al Comunitatii Forestierilor- Fordaq. Retelele sociale sunt o modalitate simpla si eficienta de diseminare a mesajelor noastre.  Va invit sa va inscrieti in grup  , sa gasiti informatii in timp real, sa controbuiti la continut si mai ales, sa distribuiti  aceste informatii. 

 

Postează un comentariu
Arata 5 comentarii :

ADRIAN BORZA
ADRIAN BORZA
Pe langa pierderi tehnice sunt si cele datorate diferentelor de masurare. Cam ce diferente de volum sunt in cazul unei doboraturi de vant sau zapada.
Ioan Juduc
Revin, căci am uitat de abaterile tehnologice la debitare, unde sunt prevăzute?
Ioan Juduc
Este foarte clar,încă odată, ca se dorește închiderea firmelor Romanești. S-a văzut acest fapt încă de la lansarea Codului Silvic, dar nici atunci nu s-a sesizat nimeni,oare nu mai sunt specialisti in țara noastră? sau nu au realizat ce urmează!!!. De ce nu s-a făcut front comun atunci când in Codul Silvic nu s-au prevazut supradimensiunile de contragere la cherestea, si s-a acceptat cu atâta ușurintă acest lucru nu mai vorbea de vânzarea bușteanului cu tot cu coaja. Oare tot ce profesorii noștri ne-au învățat sau cărțile de specialitate editate de profesorii noștri după mulți ani de studiu si cercetare nu mai sunt valabile!!! Oare tot ce s-a editat de Institutul de Cercetare si Proiectare in Industria Lemnului nu mai este valabil?, probabil ca nu dacă acesta a fost desființat. Oare nu totul a fost premeditat cu mulți ani înainte? Cum e posibil ca o țara cu atâta suprafața împădurită si cu atât potențial in prelucrarea lemnului sa nu mai aibă un Institut de Cercetare?
Tiberiu Lucian Budara
Daca aceasta ordonanta de urgenta va intra in vigoare in forma actuala , total defavorabila sectorului de exploatare dar si personalului Romsilva , propun ca sectorul sa intre intr-o greva in ceea ce priveste livrarile de lemn de foc catre populatie sau firme , de lemn de lucru catre fabricile de mobile sau produse din lemn , catre marile magazine si depozite de materiale de constructii . poate atunci , acesti "tehnocrati " fara nici un fel de respect fata de aceasta industrie vor realiza efectele dezastruoase ce se pot produce , ca urmare a politicii lor aberante . Este de analizat aceasta propunere , in cadrul congresului .
Felicianu Jiboteanu
Oare in America, Canada, Olanda,Elvetia, unde aceste organizatii de mediu isi au sediile, impun aceleasi reguli si obiective referitoare la taierea, si circulatia masei lemnoase? Exista si acolo woodtracking, avize cu regim special, Sumal, etc? Cum se procedeaza pt a nu mai exista taieri ilegale?