Harta de risc pentru taieri ilegale- aplicatia Google Forest Watch

Sursa:
www.forestry.ro
Vizualizări:
5492
  • text size

Aplicatia Google Forest Watch, dezvoltata de catre Google, este o aplicatie globala  care arata zonele  in care analiza bazata  pe imagini satelitare indica disparitia  padurilor.

De remarcat in aplicatia Google:

- aplicatia da o evolutie in timp  a ritmului taierilor, bazata pe imagini  satelitare succesive.

- imaginile pot fi geografice, fotografii satelitare, tip ortofotoplanuri.

-exista posibilitati obisnuite Ggogle Maps  de cautare dupa numele localitatilor.

-harta taierilor poate fi accesata la diferite nivele de detaliu,  permitand navigarea pana la nivel  de detaliu.

-  exista suprapusa si o harta  a regenerarilor, care permite delimitarea zonelor in care doar se taie padurea de zonele in care se si regenereaza.

Link-ul pe imagine va conduce la o detaliere pe aplicatia Google a zonei Valea Tibaului  la granita dintre Maramures si Suceava, suprafata  preluata  intacta  de la Ocolul Carlibaba din Suceava  si transferata in administrarea  Ocolului  Borsa  (ultracunoscut pentru fenomentul taierilor ilegale)  din Maramures. Analiza in timp arata  cum dispare o unitate de productie de 5000 hectare de padure in doar cativa  ani.  Fenomenul taierilor ilegale creste in intensitate dupa 2005(corelatie buna cu cresterea pretului la rasinoase).

O analiza vizuala  a aplicatiei la nivel national  ne arata ca fenomentul taierilor   creste in intensitate dupa 2005-2006, in corelatie cu  cresterea volumului exploatat legale  si a preturilor la masa lemnoasa.

Va invit sa faceti simulari pe nivel national  si pe zonele in care cunoasteti dinamica taierilor.

Aplicatia Google ne  arata inca o data demagogia autoritatilor  in  combaterea fenomenului taierilor ilegale  prin lipsa de orientare a controalelor catre zonele de risc (evident cunoscute)  si a masurilor eficiente de combatere a fenomenului.

 

Postează un comentariu