Norme europene de clasificare pentru cherestea de fag (norme franceze)

CAPRIORI Fibra Noduri Coloratie rosie Despicaturi Alte particularitati
F B-A Fibra dreapta Nu a fost acceptat Acceptat daca se limiteaza la 20 % din marginea grosimii   Se accepta daca este limitata la 30% din scandurile din lot: noduri interne sanatoase, despicaturi nelineare, portiuni cojite, noduri moarte tari. Acestea vor aparea la reducerile uzuale din timpul masuratorilor. 70% din scandurile din fiecare lot trebuie sa fie fara nici un defecte pe o fata.
F B-AR Definit similar cu FBA fara limite de coloratie rosie, care trebuie totusi sa fie regulate si nu prea inchise.  
F B-1 Toleranta la curbarea usoara a fibrei Noduri interne sanatoase sunt acceptate la peste 50% din scanduri Limitat la 25% din grosimea scandurii Crapaturi nelineare, resturi de coaja si deterioari vor fi luate in considerare la reducerile uzuale de volum din timpul masuratorilor. Numai unul din aceste defecte este acceptat la o singura scandura. Acceptat daca 50 % din margine ramane curata
F B-1R Definit ca pentru FB1 fara limite in ce priveste coloratia rosie care trebuie sa totusi sa fie regulata si nu prea inchisa.  
F B-2 Curbare rezonabila si slaba inclinare slaba a fibrei Noduri interne sanatoase acceptate pana la 70% din suprafata. Limitat la 33% la suta din grosimea scandurii Crapaturi nelineare, resturi de coaja si deterioari vor fi luate in considerare la reducerile uzuale de volum din timpul masuratorilor. Numai doua din aceste defecte este acceptat la o singura scandura. Acceptat daca 50% din scandura ramane curata
F B-2R Definit ca pentru FB2 fara limite in ce priveste coloratia rosie  
F B-3   Nodurile sanatoase sunt acceptate fara limitare de diametru.     Toate celelalte defecte sunt acceptate fara limitari in diametru.
resturi de coaja, noduri circulare, laba pisicii, pete, crapaturi vor fi avute in vedere la reducerile obisnuite de volum
CHERESTEA TIVITA Noduri Inima rosie Alte particularitati
F F-A Neacceptat Neadmis Toleranta curburii 15mm/m
F F-AR

(3-4 suprafete curate proaspat taiate)
Definit similar ca pentru FFA, fara limite in ce priveste coloratia rosie. Inima rosie este tolerata in functie de intelegerea comerciala.  
F F-1 Pe o fata sau pe o muchie sunt acceptate noduri sanatoase la 25% din piesele lotului. Aceste noduri nu trebuie sa depaseasca 1/4 din grosime sau 20mm. Neadmis Toleranta curburii: 15 mm/m.
Toate celelalte defecte sau puncte singulare pe celelalte 3 fete nu sunt admise.
F F-1R Definit asemanator ca pentru FF 1 fara limitari la coloratia rosie  
F F-2 Pe fiecare din cele trei fete si muchii sunt tolerate nodurile sanatoase cu conditia sa nu depaseasca 1/3 din grosimea pieselor sau 40 mm Neadmis Alte defecte sunt admise, cu exceptia resturilor de coaja, petelor, putregaiului, atacurilor ciupercilor si al insectelor.
Toleranta curbarii 15 mm/m.
F F-2R Identic cu FF 2 fara limitari la coloratia rosie  
Referinta: European Norm EN 975-1 "Cherestea - aparitia clasificarii pentru foioase - Partea 1 (stejar and fag)" adoptata de European Committee for Standardization (CEN) in 1995 (imbunatatite in 1999) si aplicate de organizatiile netionale (vezi http://www.cenorm.be/)