Norme de calitate europene pentru cherestea de stejar

Norme de calitate europene pentru cherestea de stejar

DULAPI Fibra Noduri Alburn Crapaturi ale inimii Alte particularitati Neadmis
Q - BA Fibra dreapta cu inima centrata Un nod intern este admis cu un diametru maxim de 20 mm per 2m. Putin alburn acceptat pe ambele parti ale scandurii pana la o latime de 40 de mm. Admise dar luate in considerare la reducerea de volum Fibra fina si semi-fina Aparitii izolate ale urmatoarelor particularitati pot fi tolerate: crapaturi de la ger, inima rosie, crapaturi circulare, crapaturi in stea, suprafete cu coaja. Fibra valurita, alburn inclus, inima rosie, putregai maro, dungi negre, pata, putregai, coaja infundata, fibra torsa.
Q - B1 Poate fi usor in unghi fata de axul trunchiului. Este admis un nod intern sanatos cu un diametru maxim de 20mm per 2m. Putin alburn acceptat pe ambele parti ale scandurii pana la adancimea de 40 mm. Admise dar luate in considerare la reducerea de volum Aparitii izolate a uneia dintre urmatoarele particularitati pe o scandura poate fi tolerata: gelivuri, crapaturi circulare, crapaturi in stea, inima rosie, dungi negre, pata, putregai, gaura de burghiu. Fibra valurita, alburn inclus, fibra torsa, urme de coaja.
Q - B2 Eate permisa fibra torsionata sau oblica Noduri sanatoase sau labe de pisica sunt admise cu un diametru de maxim de 80 mm per 2m. Putin alburn acceptat.   Aparitii izolate a uneia dintre urmatoarele particularitati pe o scandura poate fi tolerata: gelivuri, crapaturi circulare, crapaturi in stea, inima rosie, dungi negre, pata, putregai, alburn nesanatos sau gaura de sfredel, dar vor fi luate in considerare la reducerea de volum. Prin alburn , alburn inclus
Q - B3 Fara limitare a inclinarii Admise fara limitare     Admise fara limitare in afara celor excluse prin contract.  
CHERESTEA Fibra Noduri Alburn Alte particularitati
Q - FA

(corespunde aproximativ la fosta alegere 1,prima alegere, 4 suprafete curate.)
Fibra dreapta si excluderea oricarei deteriorari sau defect de taiere pe toate cele 4 fete. Neacceptat Q - FA:
far alburn
Q - FAX:
putin alburn acceptat pe 2/3 din grosime
Q - FAXX:
Alburn sanatos
Potrivit termenilor contractului: culoare, fibra, o fata curata, 3 fete curate din 4.
Q - F1a

(corresponde la fosta alegere cu 3 fete curate din 4)
Cherestea cu fibra dreapta lipsita de orice defecte 20 % din piese pot prezenta noduri interne sanatoase cu un diametru maxim de 10 mm sau echivalentul in metri lineari per piesa, in cazul unor dimensiuni mai mici de 1 m. Q - F1a:
fara alburn
Q - F1aX:
putin alburn acceptat pe 2/3 din grosime
Q - F1aXX:
Prin putin alburn
Potrivit termenilor contractului: culoare, fibra, o fata curata, 3 fete curate din 4.
Q - F1b

(Aproximativ corespunzator fostei alegeri bis)
Fibra aproape dreapta 2 noduri interne de maximum 12 mm per metru linear pe fiecare fata. Q - F1b:
fara alburn
Q - F1bX:
putin alburn acceptat pe 2/3 din grosime
Q - F1bXX:
Prin alburn sanatos
Potrivit termenilor contractului: culoare, fibra, etc.
Q - F2

(corespunde la fosta alegere 2)
  Noduri mici fara limitare - 3 noduri interne,sanatoase cu diametrul maxim echivalent 1/3 din grosime, pe fiecare parte. Q - F2:
Fara alburn tolerat
Q-F2X:
Putin alburn limitat la 2/3 din grosime
Q-F2XX:
Alburn intermediar
 
Q - F3

(corespunde la fosta alegere 3 beau rustique)
  Noduri mici fara limitare - 3 noduri interne sanatoase cu diametrul maxim echivalent cu 1/2 din grosime, pe fiecare fata, dar limitate la maximum 40 mm pe metru linear sau echivalentul sau. Q - F3:
Alburnul nu este tolerat
Q-F3X:
Putin alburnul este tolerat in proportie de 2/3 din grosime
Q-F3XX:
Alburn intermediar
 
Q - F4

(alegeri vechi, separat de norme)
  Noduri interne fara limitare, cu diametru maxim de 1/2 din grosime, dar limitat la 70 mm.
1 nod mort de 20 mm per metru linear, admis pe fiecare parte.
Q - F4:
Urme de alburn admise pe ambele parti, limitate la 1/2 din grosime.
Q - F4XX:
Alburn intermediar nelimitat
 
GRINZI Fibra Noduri Alburn Crapaturi de suprafata Alte particularitati Neadmis
Q - PA Curbura fibrei < 7 % admisa pe o parte fara sa depaseasca 10 % Se admit noduri interne sanatoase astfel incat diametrul fiecaruia sa nu depaseasca 1/3 din grosimea fiecarei fete.
Doua noduri complet sanatoase cu un diametru < 15 mm per metru sunt admise
Defecte mici pe doua fete, daca reprezinta mai putin de 15% din latimea celor doua fete   Urme subtiri de inima sunt tolerate pe una dintre fete, inima inclusa admisa, dungi negre tolerate pe 10% dintre piesele din lot, crapaturi superficiale tolerate la extremitati. Crapaturi in maduva, crapaturi circulare, gelivuri, fibra valurita, urme de coaja, alburn inclus, pata, gauri de sfredel, inima rosie, putregai maro.
Q - P1 Inclinare fibrei < 12 % admisa pe una dintre fete, daca nu depaseste 20 % Noduri interne sanatoase sunt admise daca diametrul oricaruia nu depaseste 1/2 din latimea fetei.
Doua noduri bolnave sunt permise per metru linear daca diametrul lor individual nu depaseste un sfert din latimea fetei.
Putin alburn acceptat pe margini, daca diametrul nu depaseste 1/2 din din latimea fetei sau marginii.   Toleranta tesiturii superficiale la maximum doua laturi, cu conditia ca latimea sa ramana 90% curata. Usoare urme de inima admise pe cele doua fete - inima inclusa admisa - inima rosie admisa.
la 10% dintre piesele lotului pot prezenta dungi negre, putregai maro, fibra valurita, pungi de rasinat Crapaturi in inima, crapaturi circulare si gelivuri pot fi prezente la capetele pieselor atat timp cat fetele raman curate. Crapaturi superficiale tolerate la extremitati.
 
Q - P2 Inclinarea fibrei sub 18 % este admisa pe o fata, cu conditia sa nu depaseasca 25 % Sunt tolerate nodurile nesanatoase, putrede. Putin alburn admis fara limitari - banda de alburn admis la capete in aceeasi masura cu tesiturile Crapaturi superficiale de maximul 10 cm sunt admise. Toleranta pentru tesituri fara limitari daca pe 60% din latimea fetei sau marginii corespunzatoare ramane curata - toate celelalte particularitati sunt admise, cu exceptia nodurilor moarte cu diametrul mai mare de o treime din latimea fetei sau marginii - gauri de sfredel admise - deteriorari provocate de atacul ciupercilor nu sunt admise pe fete. Pata si putregai
Referinta: European Norm EN 975-1 "Cherestea" - Clasificarea aspectului foioaselor - Partea 1 (stejar si fag)" adoptat deComitetul European Committee pentru Standardizare(CEN) in 1995 (imbunatatit in 1999) si aplicat de catre organizatiile nationale (vezi http://www.cenorm.be/)