Norne de clasificare pentru lemn pentru rasinoase nordice / Blue book

Norne de clasificare pentru lemn pentru rasinoase nordice / Blue book

  • In linii mari clasele sunt A, B, C si D.
  • Clasa A, cea mai buna calitate este impartita in subclase de la A1 la A4.
  • Clasele B, C si D nu au subclase
GRADE A (vechile clasificari de la I la IV sau alegeti U/S nesortat) Noduri Crapaturi Tesitura Alte imperfectiuni
GRADE A1 (clasificare veche I) Nodurile putine sau bolnave mai mici de < 7 mm nu sunt luate in considerare. Toleranta pentru 1 nod interior pe o fata cu diametre pana la 8mm. Nodurile grupate viabile sau moarte nu sunt admise. Nu se admite Excluse Curbura nu trebuie sa depaseasca 2% din latimea piesei. Conicitatea fibrei nu trebuie sa depaseasca 1 cm la 15 cm lungime.
GRADE A2 (clasificare veche II) Toleranta de 2 noduri sanatoase pe o fata si 1 pe margine. Marimea acestor noduri nu va depasi 25 mm pe o grosime de 75 mm si 225 mm din latime. 1 nod mort este admis cu o marime de 70 % din nodurile sanatoase permise.
Orice alte tipuri de noduri (grupate, coaja infundata, nesanatoase) sunt excluse.
Nu este admis Exclus Curbura trebuie sa nu depasesaca 2% din latimea piesei. Conicitatea fibrei nu trebuie sa depaseasca 1 cm la 15 cm lungime. Punga de rasina de 20 mm este tolerata pe metrul cel mai modest.
GRADE 3 (vechea clasificare III) 3 noduri sanatoase pe fete si unul pe margine. Marimea acestor noduri nu trebuie sa depaseasca 35 mm per 75 mm din grosime si 225 mm din latime.. 1 nod cu coaja infundata este admis cu o marime de 50% din dimensiunile permise pentru nodurile sanatoase. Tolerate pe 5 % din lungime la o piesa cu o grosime de 25 mm. Exclus Curbura trebuie sa nu depasesaca 2% din latimea piesei. Conicitatea fibrei nu trebuie sa depaseasca 1 cm la 12 cm lungime. Punga de rasina de 40 mm este tolerata pe metrul cel mai modest.
GRADE A4 (vechea clasificare IV) 4 noduri sanatoase pe fata si doua pe margine. Marimea acestor noduri nu trebuie sa depaseasca 45 mm pe 75 mm in grosime si 225 mm in latime. 2 noduri cu coaja infundata sunt admise pe fete si unul pe margine, cu o lungime de 50 5 din nodurile sanatoase permise. Tolerate pe 15 % din lungimea unei piese cu 25 mm din grosime. Tolerate daca lungimea nu depaseste 30 % din piesa. 2 pungi de rasina de 50 mm pe metrul cel mai modest- pachete de coaja infundata de 100 mm.Conicitatea fibrei trebuie sa nu depaseasca 1 cm per 10 cm lungime-despicat la capete pe 10% din latimea piesei- lemn slab egal cu 5% din volumul piesei.
GRADE B (vechea clasificare V) Noduri Crapaturi Tesitura Alte imperfectiuni
5 noduri sanatoase pe fata si 3 pe muche. Marimea fiecarui nod nu trebuie sa depaseasca 6o mm per 75 mm din grosime si 225 mm din latime, grupari de 3 noduri uscate, coaja infundata sau noduri cazatoare sunt admise pe o muchie, cu o marime de 70% din nodurile sanatoase permise. Tolerat pe 25 % din lungimea pieselor cu 25 mm grosime. Tolerat daca lungimea nu depaseste 40% din piesa. 2 pungi de rasina de 100 mm pe metrul cel mai modest- pachete de coaja infundata de 200 mm. Conicitatea fibrei trebuie sa nu depaseasca 1 cm per 10 cm lungime-despicat la capete pe 30% din volumul piesei- pete albastre si de apa si puncte egale cu 30% din volumul piesei.
GRADE AB sau Saw-Falling (S/F) Amestec de grade A si B
GRADE C (fosta clasificare VI) Noduri Crapaturi Tesitura Alte imperfectiuni
6 noduri sanatoase pe fata si 4 per margine. Marimea acestor noduri trebuie sa nu depaseasca 75 mmm per 75 mm grosime si 225 mm latime. 4 grupuri de noduri, moarte, infundate cu coaja sau nesanatoase sunt admise pe margini, cu o marime de 90 % din marimea nodurilor permise. Tolerate pe 70 % din lungimea unei piese cu 25 mm Tolerate daca lungimea nu depaseste 50% din piesa.. 2 pungi de rasina de 150 mm pe metrul cel mai modest - coaja infundata de 300 mm. Inclinarea fibrei nu trebuie sa depaseasca 1 cm pe 2 cm lungime - despicaturi la capete pe 50% din latimea piesei - lemn slab egal cu 70% din volumul piesei. - pete si puncte albastre si de apa egale cu 30% din volumul piesei.
GRADE D (vechea clasificare VII) Nefolosite pentru export - nu sunt descrise in acest document.
Referinta: Nordic Timber Council (http://www.nordictimber.org/)