Cherestea de rasinoase / European, French rules (CTBA)

Noduri Pungi de rasina Crapaturi Tesitura Crapaturi de la uscare Alte particularitati Utilizari
GRADE 0
(fosta clasa OA si clasa OB)
Nu este prezenta pe fata cea mai buna si la cele doua capete.
Noduri interne sunt tolerate in numar mic, cu un diametru de maximum 15 mm pe fata opusa.
Neadmis Mici crapaturi de lungime redusa si adincime sunt tolerate pe fata opusa. Excluse cu exceptia pieselor mai lungi de 3m, caz in care o tesitura opusa este tolerata, pe 10% din lot. Sunt admise crapaturi superficiale foarte subtiri. Toate celelalte particularitati, imperfectiuni sau alterari ale cherestelei sunt excluse. Toate cererile in care aspectul lemnului prezinta importanta maxima: dulgherie fina, mobila, decoratii...
GRADE 1
(fost grade 1)
Maximum doua particularitati structuralesunt admise pe ambele fete si trei pe fata opusa pentru un element tip (dreptunghiuri de 1m x 0,10m)
Lilmitat la noduri mici de max. 20 mm pe o fata si 3 noduri mici de max. 25 mm diametru pe partea opusa. Toleranta pentru mici noduri negre ce rezista in timpul procesarii. Mici pungi cu rasina sunt tolerate Crapaturi la capete: lungimea limitata la 5% din lungime. Nu se admite la piesele scurte - tolerate la piesele mai lungi de 3 m, pe o margine. Lungimea trebuie sa fie mai mica de 20% din lungimea piesei si latimea mai mica de 20 % din grosimea piesei. Lungimea trebuie limitata la odata si jumatate din latimea piesei. Orice alte imperfectiuni sau alterari sunt excluse. Toate cererile in care aspectul lemnului prezinta importanta maxima: dulgherie fina, mobila, decoratii...
GRADE 2
(fostul grade 2)
Maximum trei particularitati structurale sunt admise pe ambele fete si cinci pe fata opusa la un elemnet tip (dreptunghi de 1mx 0,10m)
Limitat la trei noduri sanatoase interne cu diametrul de 30 mm pe o fata si 5 noduri de 40 mm pe fata opusa.
Prezenta catorva mici noduri exterioare pe fata opusa.
Cateva mici pungi cu rasina pe o fata, mai mari pe fata opusa, sunt tolerate. Crapaturi in inima si la capete cu o lungime maxima echivalenta cu latimea piesei si care sa nu depaseasca de la 5 la 8% din lungimea piesei. Nu se admite la piesele scurte - tolerate la piesele mai lungi de 3 m, pe o margine. Lungimea trebuie sa fie mai mica de 20% din lungimea piesei si latimea mai mica de 20 % din grosimea piesei. Tolerate daca nu depasesc de 2 ori latimea piesei (de trei ori pe fata opusa). Toleranta putina pentru fibra torsa pe partea opusa.
Citeva gauri mici de insecte sunt admise la un numar redus de peise dintr-un lot , pe partea opusa
Orice alte defecte sunt excluse.
Material pentru structuri si constructii si dulgherie obisnuita. Ambalare speciala. Pentru structuri, piesele trebuie sa indeplineasca normele NF B 52-001.
GRADE 3
(fostul grade 3A)
Sanatoase sau negre, nodurile nu trebuie sa existe in exces pe ambele fete.: ­1/2 din latimea pieselor mai inguste de 90
­45 mm pentru piesele pina la 150 mm latime
1/3 din latimea pieselor mai late de 50 mm
- Pe o margine, nodurile nu trebuie sa depaseasca 2/3 din latimea marginii.
Sunt tolerate pungi de rasina de la 60mm la 80 mm Crapaturile in inima si pe margini trebuie sa fie echivalente cu dublul latimii maxime a piesei, fara a depasi 8 % din lungimea ei. Neadmise la piese mai scurte de 3m. La piesele mai lungi de 3m, admise daca lungimea este echivalenta cu maximul 1/3 din lungimea piesei si fara ca latimea sa depaseasca jumatate din grosime. (limitata la 10-15 % din lot). Admise daca lungimea nu este de trei ori mai mare decat latimea piesei. Coaja infundata si fibra valurita admise daca nu altereaza rezistenta mecanica a piesei.
cateva urme subtiri de putregai si gauri carte nu traverseaza piesa sunt tolerate. Cateva urme de prelucrare gresita si pete albastre sunt tolerate.
Materiale pentru structura, constructii , dulgherie si ambalaje industriale. Pentru utilizari structurale piesele trebuie sa corespunda normelor NF B 52-001 .
GRADE 4
(fostul grade 3B)
Admise fara limitare in numar si diametru.   Crapaturi in inima si pe margini sunt admise. Neadmise la piese mai scurte de 3m - admise fara limitari de lungime pe o fata sau doua margini.   Canale de rasina active, putregaiuri si puncte sunt excluse. Cutii, ambalaje obisnuite, paleti, …
Referinta: Centre Technique du Bois et de l'Ameublement (CTBA - http://www.ctba.fr)