Rasinoase din America de Nord (NLGA)

Normele NLGA (National Lumber Grades Authority) definesc calitatea si dimensiunile lemnului brut pentru export.
  • Lemnul pentru dulgherie si structuri care nu necesita o clasificare potrivit rezistentei mecanice sunt clasificate conform normelor din lista R.
Noduri Crapaturi Tesitura Alte imperfectiuni
CLEAR 2 sau B CLEAR 4 noduri sanatoase negrupate sunt tolerate pe fata sau marginea opusa. Lungimea permisa a crapaturilor: 1/2 din latimea piesei. Nepermise Fisuri subtiri din uscare - decolorari ale inimii lemnului, pete, fibra destructurata nu sunt permise. - Alburn superficial este permis pe 1/4 din suprafata.
CLEAR 3 sau C CLEAR 4 noduri sanataoase pe o fata sau margine sunt tolerate. Putin mai multe pe fata sau marginea opusa. Lungimea permisa a crapaturilor: latimea piesei. Nepermise Fisuri subtiri din uscare - decolorari ale inimii lemnului, pete, fibra destructurata nu sunt permise. - Urme de alburn superficial
CLEAR 4 sau D CLEAR Nu este supus normelor Lungimea permisa a crapaturilor: latimea piesei. Lungimea permisa a tesiturilor: latimea piesei. Decolorarea medie a inimii lemnului - pete pe 10 % a unei fete si 25 % pe fata opusa - 5 pungi de rasina sunt permise - fibra destructurata permisa.
  • Lemnul pentru urmatoarele utilizari, geluite pe una sau doua fete, la care se solicita clasificare in functie de rezistenta mecanica pentru utilizari specifice (lambriuri, plinte, polite, structuri, placari, capriori si alte elemente de structura pentru constructii obisnuite)sunt clasificate dupa normele NLGA
SELECT Merchantable Pentru lucrari de structura de calitate, se solicita lemn sanatos, rezistent si aspectos.
No1 Merchantable Pentru constructii la care rezistenta prevaleaza asupra aparentei.
No2 Merchantable Pentru constructii comune dar nu deseuri
No3 Common Pentru utilizari secundare cum ar fi cutii sau paleti
Clasa Structurala (clasificarea mecanica)
Light Framing (Structuri usoare) Performante mecanice necesare scazute
Select Structural Pentru constructii la care rezistenta prevaleaza asupra aparentei.
Clasa Factory
Factory Flitch Pentru topate aplicatiile in dulgherie sau fabricarea usilor, ferestrelor, mobilei sau structurilor mici. Cel putin 80 % din volumul lemnos fara defecte.
Shop Flitch Pentru aplicatii similare cu Factory Flitch. Cel putin 60 % din volumul lemnului lipsit de defecte.
Shop Pentru subproduse cu latimi variabile si lungime mica.
Referinta: National Lumber Grades Authority (NLGA - http://www.nlga.org/)