Consens ( ! ?) pe necesitatea modificării art. 59 din Codul Silvic

Sursa:
Fordaq
Vizualizări:
1838
  • text size

 

Marti- 29  mai-  s-a  desfăsurat  in organizarea Comisiei  pentru  Agricultură  a Camerei  Deputatilor  o rundă de consultări  privind necesitatea si oportunitatea modificării  Codului  Silvic, cu accent pe modificarea art. 59.

 

Proiectul  de act normativ  se găseste in etapa de formulare a amendamentelor  si  avizare  de catre Comisia  pentru  Agricultură  a Camerei  Deputatilor.

 

 

Procesul  consultativ  a arătat existenta unui consens larg  , sustinut  de către  reprezentantii  organizatiilor  participante ( ASFOR,  AAP,  Consilva), RNP- Romsilva  si  Ministerul  Apelor si Pădurilor, privind necesitatea modificării  art. 59. din Codul  Silvic  până la finalul  actualei  sesiuni  parlamentare.

 

 

Participantii au subliniat  faptul că , în lipsa, modificării art. 59  din Codul  Silvic:

  • Volumul de lemn exploatat , din categoriile  de lucrări  de igienă, rărituri  si produse accidentale va scădea cu două milioane mc în 2018.
  • Stocurile nevalorificate de lemn de foc, in special  de răsinoase, se vor  amplifica.
  • Resursa existentă în piață pentru aprovizionarea gospodăriilor cu lemn de foc se va diminua.
  • Blocajul deja existent pe piața lemnului se va amplifica, cu presiuni  asupra cresterii in continuare a pretului masei lemnoase.
  • Se va deteriora starea de sanatate a  pădurilor din România din cauza degradării lemnului din produse accidentale  si a stocurilor  existente  de masa lemnoasa  nevalorificata  pe drumuri  forestiere.
  • Va fi indusa o criza de lichiditate  pentru  RNP-  Romsilva, datorita  cresterii  cheltuielilor , inegistrarii  de stocuri  de masa lemnoasa nevalorificata, nerealizarii programului de recoltare a masei lemnoase.

O pozitie  singulară  a avut-o d-na Deputat  Doina Pană, care a considerat  că întârzierile  in recoltarea masei lemnoase din categoriile de produse de igienă, accidentale si rărituri  se datorează unui boicot  al  agentilor  economici  din exploatarea lemnului de a participa  la licitatiile  pentru  prestatii  de exploatare, boicot realizat  cu  scopul  de a se forta modificarea  Codului  Silvic.  In urma dezbaterilor  si argumentelor  prezentate, sperăm ca pozitia d-nei deputat  Doina Pana   să devină favorabilă  modificării  Codului  Silvic, pentru eliminarea blocajelor inregistrate  in aplicarea acestuia.

Este  de subliniat evaluarea făcută  de către  RNP-  Romsilva  asupra impactului  aplicarii art. 59.  din Codul  Silvic, evaluare  sustinută  printr-un raport public, pe larg preluat  de către presă.

De  asemenea, comunicatul Comunitătii  Forestierilor- Fordaq    de sustinere a imperativului modificării  Codului  Silvic  a fost pe larg preluat de catre presă.

De asemenea,  Ministerul  Apelor  si Pădurilor si-a  asumat public  sustinerea pentru modificarea art. 59. din Codul  Silvic:

Ministerul Apelor și Pădurilor susține inițiativa grupului de parlamentari care solicită modificarea art. 59 din Codul Silvic, cu condiția respectării prevederii potrivit căreia lemnul de foc să fie pus cu prioritate la dispoziția cetățenilor

Vă invităm să urmăriti  in sectiunea  de Revista  presei o monitorizare a articolelor  de presă apărute  in dezbaterea temei.

Tema modificării  Codului  Silvic- art. 59-  a castigat  in importata  si greutate prin aceste dezbateri. 

Săptămâna  viitoare  este asteptată  avizarea modificari  Codului  Silvic  de catre Comisia  pentru  Agricultura  a   Camerei  Deputatilor-  care va da si forma finală acestei modificări. 

Ulterior  acestei  etape, actul normativ va putea fi programat  pe ordinea de zi a Camerei  Deputatilor, care  este  for  decizional.

De  remarcat  faptul că , fiind lege  organică, modificarea  Codului  Silvic  va trebui sa intrunească majoritatea calificată  - jumătate +  1 din numărul total  de membrii  ai  Camerei  Deputatilor -  majoritate  care nu se poate atinge decat in conditiile unui  consens   si sustineri largi   a actului normativ.

Postează un comentariu
Arata 4 comentarii :

Felicianu Jiboteanu
Se vede ca D na Zsuzsanna nu activeaza in sector; indiferent de pretul prestatiei , firmele nu mai sunt in masura a presta servicii dat fiind mai multe considerente, dintre care amintesc: lipsa acuta a fortei de munca calificate ; seriozitatea ; subfinantarea firmelor de profil; inexistenta subventiilor la combustibili ; inadvertentele legislative; lipsa unei viziuni in acest sector-ori se realizeaza numai prestari servicii ori se vinde numai pe picior masa lemnoasa.Cand legiuitorul va intelege cum se desfasoara aceasta activitate, consider ca vom avea si lemn la pretul corect pe piata-spre exemplu, cu toate taxele incluse, Ucraina vinde lemn de foc pe piata din Ungaria sub pretul pe care il solicita vanzatorii din Romania. Cum bine a sesizat cineva- toate companiile au depozitele pline de marfa dar criza lemnului persista. Doamna Ministru Pana a inteles gresit cum ca agentii economici de profil boicoteaza licitatiile de prestatii servicii de exploatare; aici ma vad nevoit sa o contrazic, iar argumentele sunt cele evidentiate mai sus.
Zsuzsanna Pal
Agenții economici participă la licitații dacă rentează și aduce profit. Așa funcționează în economia de piață. Altfel nu sunt bani pentru atîtea taxe și impozite. Măriți tariful serviciilor și vor licita.