În toate dezbaterile publice legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice- începând cu prima, din toamna anului trecut- Ministerul nu a prezentat o informare privind situația la nivel național pe această linie, deși acest punct era un punct important și în procedura de infringement.
Au trecut aproape 2 ani de la inițierea procedurii de infringement, iar Ministerul s-a hotărât, la presiunile Comisiei Europene, să taie pisica. După aproape 2 ani în care nu a făcut practic nimic pentru a rezolva problema, a fost luată o decizie în situație de criză: ordinele 1945- modificarea normelor de amenajare, 1946- procedura de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice, 1947- procedura de revizuire a evaluării de mediu.
În toate dezbaterile, am cerut Ministerului să facă o evaluare de impact în urma aplicării ordinelor menționate în forma propusă de Minister, evaluare pe care Ministerul nu a prezentat-o niciodată.
În 9 septembrie, am transmis Ministerului Mediului o solicitare în baza Legii 544 privind accesul la informațiile publice, să prezinte datele. Ministerul nu a răspuns în termenul legal de 30 de zile. Am revenit de mai multe ori,cu ocazia dezbaterilor publice, ultima dată în 8 noiembrie.
Ministerul a răspuns la solicitare abia la sfârșitul lunii noiembrie, după apariția OM 1945, 1946 și 1947. Transparență !
Dar care sunt informațiile:
Stimate domnule Cătălin TOBESCU,
Având în vedere cererea dumneavoastră, înregistrată sub nr. R/260764/08.11.2021, vă transmitem mai jos, răspunsul formulat de direcția de specialitate:
- ”La această dată, la Direcția politici și strategii în silvicultură din cadrul M.M.A.P., sunt înregistrate 4478 amenajamente silvice, aflate în perioada de valabilitate, dintre care: 1323 amenajamente silvice aprobate prin ordin de ministru și 67 amenajamente silvice, aflate în procedură internă de aprobare (emitere ordin de ministru). Diferența o reprezintă amenajamentele silvice care nu au parcurs/nu au finalizat, procedura de evaluare de mediu.
- Titularii amenajamentelor silvice, pentru care s-a parcurs conferința a II a de amenajare, la care nu s-a obținut actul administrativ privind evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice, au obligația de a parcuge procedura de evaluare de mediu, in conformitate cu prevederile legislației de mediu. Potrivit Legii nr. 46/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare – Codul Silvic: „Recoltarea masei lemnoase se poate face după emiterea actului administrativ de mediu, în interiorul termenelor prevăzute de legislația de mediu, dar nu mai mult de 60 de zile de la data organizării ședinței de preavizare a soluțiilor tehnice - Conferința a II-a de amenajare, dată până la care autoritatea de mediu competentă are obligația emiterii actului administrativ de mediu.” (art. 22, alin.1^3). Potrivit Metodologiei de aplicare a evaluării de mediu pentru amenajamente silvice, aprobată prin Ordinul nr. 1.946/2021: „Amenajamentul silvic se implementează după emiterea actului de reglementare al autorității competente pentru protecția mediului” (art. 19, alin.2).
- Privitor la stadiul procedurilor de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice pentru care proprietarii au inițiat procedura de evaluare, la care s-au depus documentațiile specifice la agențiile pentru protecția mediului responsabile, facem următoarele precizări:
3.1. Pentru anul 2021 un număr de 306 amenajamente silvice au perioada de valabilitate 01.01.2021 -31.12.2030, dintre care, pentru un număr de 123 amenajamente silvice, s-a obținut actul administrativ privind evaluarea de mediu (decizia etapei de încadrare/avizul de mediu).
3.2. Din numărul de 123 amenajamente silvice pentru care s-a obținut actul administrativ privind evaluarea de mediu, pentru un număr de 114 amenajamente silvice procedura de evaluare de mediu s-a finalizat cu emiterea deciziei etapei de incadrare, iar pentru un număr de 9 amenajamente silvice, procedura de evaluare de mediu s-a finalizat cu emiterea avizului de mediu.
3.3. Nu deținem date privitoare la durata exactă a fiecăreia dintre procedurile de evaluare de mediu inițiate/finalizate. Din datele cuprinse în actele administrative de mediu emise, se remarcă faptul că durata procedurii de evaluare de mediu pentru emiterea avizelor de mediu este cu mult mai mare decât durata procedurii de evaluare necesară emiterii deciziilor de mediu pentru etapa de incadrare. Informații clare cu privire la durata exactă a fiecărei proceduri de evaluare de mediu demarate, pot fi obținute numai de la agențiile pentru protecția mediului responsabile.
3.4. Nu deținem date privind numărul de amenajamente silvice și suprafața aferentă, aflate în procedura de evaluare de mediu de mai mult de 60 zile. Aceste informații pot fi obținute numai de la agențiile pentru protecția mediului responsabile.
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor realizează în prezent o analiză la nivelul întregului fond forestier național, în vederea identificării și centralizării tuturor amenajamentelor silvice ale căror suprafețe se suprapun, parțial sau total, cu siturile Natura 2000/ariile naturale protejate.
Conform prevederilor legislației de mediu (HG nr. 1076/2004, etc), toate amenajamentele silvice ale căror suprafețe se suprapun parțial sau total cu siturile Natura 2000/ariile naturale protejate, urmează să parcurgă procedura de evaluare adecvată de mediu - SEA, cu elaborarea studiului de evaluare adecvată și raportului de mediu.”
Cu deosebită considerație,
Direcția de Comunicare, Transparență și IT
Serviciul Relații cu Publicul și Mass – Media
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor
Între timp Ministerul a revenit cu Instrucțiuni de aplicare a OM 1947 - pot fi aplicate aici. După cum spunea un mucalit pe Comunitatea Forestierilor, ordinul are o pagină și instrucțiunile de aplicare 39 de pagini !
Comentariile mele:
- ”La această dată, la Direcția politici și strategii în silvicultură din cadrul M.M.A.P., sunt înregistrate 4478 amenajamente silvice, aflate în perioada de valabilitate, dintre care: 1323 amenajamente silvice aprobate prin ordin de ministru și 67 amenajamente silvice, aflate în procedură internă de aprobare (emitere ordin de ministru). Diferența o reprezintă amenajamentele silvice care nu au parcurs/nu au finalizat, procedura de evaluare de mediu.
Comentariul meu:
Avem deci in jur de 3150 de amenajamente care nu au evaluare de mediu, care se aplică în baza ședinței de preavizare a soluțiilor tehnice- Conferința II-a. Ministerul mentine ambiguitatea în privința continuării aplicării sau intrarea în revizuire a acestor amenajamente conform OM 1947. OM 1945 vorbeste de revizuirea "amenajamentelor aprobate". Ordinul 1947 vorbeste de revizuirea " amenajamenelor valabile" . Instructiunile de aplicare a OM 1947, menționate mai sus, de referă la "Toate amenajamentelor in vigoare, care se suprapun , parțial sau total, cu arii naturale protejate de interes comunitar, pentru care procedura de evaluare de mediu s-a finalizat cu decizia etapei de încadrare,fără elaborarea studiului de evaluare adecvată și a raportului de mediu, se supun revizuirii conform prevederilor OM 1947/2021 ". Sunt 3 formulări diferite, care lasă loc la interpretări.
În solicitarea de informații publice legat le această speță, întrebarea mea a fost expicită:
2. Dacă pentru toate amenajamentele silvice care au parcurs Conferința II-a și nu au un act administrativ de mediu de aprobare a fost suspendată aplicarea, inclusiv pentru amenajamentele mai vechi.
Răspunsul Ministerului la această întrebare:
Titularii amenajamentelor silvice, pentru care s-a parcurs conferința a II a de amenajare, la care nu s-a obținut actul administrativ privind evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice, au obligația de a parcuge procedura de evaluare de mediu, in conformitate cu prevederile legislației de mediu. Potrivit Legii nr. 46/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare – Codul Silvic: „Recoltarea masei lemnoase se poate face după emiterea actului administrativ de mediu, în interiorul termenelor prevăzute de legislația de mediu, dar nu mai mult de 60 de zile de la data organizării ședinței de preavizare a soluțiilor tehnice - Conferința a II-a de amenajare, dată până la care autoritatea de mediu competentă are obligația emiterii actului administrativ de mediu.” (art. 22, alin.1^3). Potrivit Metodologiei de aplicare a evaluării de mediu pentru amenajamente silvice, aprobată prin Ordinul nr. 1.946/2021: „Amenajamentul silvic se implementează după emiterea actului de reglementare al autorității competente pentru protecția mediului” (art. 19, alin.2).
În contextul prevederilor OM 1947 și a procedurii de infringement, Ministerul Mediului trebuie să își asume un răspuns clar la această intrebare: intră sau nu în revizuire aceste 3150 amenajamente? Vorbim de 3150 amenajamente !
Punctul 2, referitor la 1323 amenajamente silvice aprobate prin ordin de ministru și 67 amenajamente silvice, aflate în procedură internă de aprobare (emitere ordin de ministru).
Acestea sunt amenajamente legal aprobate, care au emis un act de reglementare de mediu și sunt aprobate prin oridin de ministru. Dar asupra acestor amenajamente, Ministerul a decis revizuirea retroactivă pentru toate amenajamentele "care se suprapun , parțial sau total, cu arii naturale protejate de interes comunitar, pentru care procedura de evaluare de mediu s-a finalizat cu decizia etapei de încadrare,fără elaborarea studiului de evaluare adecvată și a raportului de mediu, se supun revizuirii conform prevederilor OM 1947/2021 ".
Aproximativ 70 % din aceste 1323 amenajamente vor intra în revizuire, retroactiv, cu încălcarea tuturor principiilor de drept! Dar pentru a nu încălca principiul neretroactivității, Ministerul nu spune ca se suspendă aplicarea amenanajementelor- cu excepția lucrărilor din Anexa la OM 1947- spune că se revizuiește doar evaluarea de mediu ! Dar în mod practic restricționează aplicarea amenajamentelor !!!
Punctul 3. Acest punct se referă la amenajamentele care trebuiau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021- pădurile în curs de amenajare normală, amenajamentele noi. Cum stăm la sfârșitul anului 2021?
3.1. Pentru anul 2021 un număr de 306 amenajamente silvice au perioada de valabilitate 01.01.2021 -31.12.2030, dintre care, pentru un număr de 123 amenajamente silvice, s-a obținut actul administrativ privind evaluarea de mediu (decizia etapei de încadrare/avizul de mediu).
3.2. Din numărul de 123 amenajamente silvice pentru care s-a obținut actul administrativ privind evaluarea de mediu, pentru un număr de 114 amenajamente silvice procedura de evaluare de mediu s-a finalizat cu emiterea deciziei etapei de incadrare, iar pentru un număr de 9 amenajamente silvice, procedura de evaluare de mediu s-a finalizat cu emiterea avizului de mediu.
Deci din 306 amenajamente, doar 123 au un act de reglementare de mediu obținut , iar din acestea doar 9 au evaluare adecvată și raport de mediu. Deci 60 % din amenajamentele care trebuiau să între în vigoare la începutul anului 2021 încă sunt blocate în aplicare al sfârșitul anului 2021, într-un an de zile doar 9 amenajamente au obținut aviz de mediu, cu evaluare de mediu și raport de mediu.
Acum imaginați-vă cum va merge această procedură de evaluare mediu, complicată și mai mult de OM 1946, când ar trebui să fie parcursă această procedură de 4 000 de amenajamente !
Suplimentar amenajamentelor care trebuiau să intre în vigoare în 2021 și s-au blocat în evaluare de mediu, mai vin și amenajamentele noi pentru 2022 care vor intra și ele cu toatele în evaluare de mediu și se vor bloca. Și suplimentar cele aproximativ 60 de amenajamente care sunt blocate prin instanță.
Opinia mea personală este că blocajul va fi foarte mare - 70% din amenajamentele pe nivel național intră în revizuire cu aplicarea doar a lucrărilor prevăzute de OM 1947- celebra anexă. Amenajamentele noi pe 2021, care nu au parcurs procedura de evaluare, care trebuiau să intre în vigoare în 2021- sunt blocate. Asta înseamnă 6-7 % din păduri. Plus amenajamentele noi pe 2022 - deci plus 10 % din păduri blocate.
Legat de lucrările care se pot executa pe parcursul revizuirii - în baza anexei la OM 1947.
- tăierile rase în parchete mici sunt excluse din start. Industria pe plop euramerican și cel puțin parțial cea bazată pe rășinoase are o problemă din start.
- acele lucrări permise pe perioada revizuirii- 10 % conservare, 20-30 % din volumul arboretului pentru lucrările de regenerare, sunt condiționate de avizul APM. Nici măcar instrucțiunile la OM 1947 nu spun nimic despre modul și termenul pentru acest aviz APM și ce pot analiza APM-urile cănd vor veni notificări de la 4 000 de amenajamente ! Dacă este un aviz formal de ce mai este nevoie de el? De ce mai este nevoie de aviz de la APM, în condițiile în care se cere aviz ANANP cu condiționările pentru fiecare punere în valoare, pe fiecare unitate amenajistică?
Opinia mea personală: Ministerul nu a realizat nici o evaluare de impact anterioară emiterii ordinelor 1945,1946, 1947.
Ceea ce ni se prezintă ca un "succes" al negocierilor Ministerului cu Comisia Europeană, este de fapt o practică statuată prin jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene: în cazul unei implementări care trebuie corectată a unei directive europene - cum ar fi la noi evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice , aceasta se face pentru viitor fără afectarea activităților economice !
În fapt, Ministerul nu a făcut nimic 2 ani de zile legat de acest punct din infringement, iar acum a suprareglementat cu afectarea masivă a activităților economice, cu impact economic și social dezastruos.
Ministerul a ignorat punctele de vedere și propunerile prezentate în dezbaterile publice. Vă invit să revedeți dezbaterea organizată în 15 septembrie, dezbatere în care am prezentat exemple și bune practici din alte țări, modul în care au rezolvat cu aplicabilitate doar pentru viitor, simplu și eficient, alte țări proceduri de infringement asemănătoare, experiență evaluatorilor de mediu a dificultăților , disfuncționalităților și blocajelor.
Dezbatere publica: Metodologia evaluărilor de mediu pentru amenajamente silvice
Nu este de neglijat nici bulgărele deja pornit de către proprietarii de păduri, de acțiuni în instanță în conditiile impunerii de restricții fără compensații. O decizie fără precedent obligă Ministerul să inițieze un HG și să plătească compensații pentru perioada 2011-2013. Dar procesele vor continua și pentru perioada 2013-2017, iar proiectul de HG este considerat neacoperitor si discriminator:
Bogdan Tudor, Nostra Silva:,,Guvernul României a prezentat Comisiei Europene un proiect de hotărâre de guvern dezastruos, în care proprietarii de păduri prevăzuţi de Codul Silvic devin “deţinători de păduri”, o noţiune mai largă decât conceptul de proprietar. În decizia din 2012 a Comisiei Europene beneficiarii erau identificaţi fără a lăsa loc de interpretare: proprietari de păduri, persoane fizice şi juridice. Prin acest criteriu sunt excluse unităţile administrativ teritoriale. Trebuie precizat că potrivit art. 8 din Decizia nr. 5166 din 19.07.2012, Comisia Europeană aprobase ca beneficiari şi “unități administrative/teritoriale care dețin în proprietate publică sau privată suprafețe forestiere”. Prin acest criteriu, al IMM-urilor, sunt excluse persoanele fizice proprietare de păduri. De asemenea, sunt excluse comunităţile istorice de proprietari, formele asociative. Este discutabil dacă obştile de moşneni, composesoratele şi celelalte forme asociative pot să fie încadrate la categoria “IMM”. Chiar dacă ar fi asimilate printr-un act normativ special categoriei IMM, multe forme asociative nu s-ar încadra în criteriile cumulative referitoare la numărul de salariaţi şi valoarea activelor. În Decizia nr. 5166 din 19.07.2012, Comisia Europeană nu a condiţionat plata numai la categoria IMM. Decizia 8769 din 3 ianuarie 2017 este emisă în baza proiectului de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, astfel cum a fost gestionat de Guvernul Cioloş. Mai mult schema notificată nu face parte din Planul Naţional de Dezvoltare Rurală deşi la art. 46 din Regulamentul nr. 1698/2005 al Consiliului, erau posibile plăţi pentru funcţiile de protecţie ale pădurilor prin PNDR, iar potrivit anexei la Regulament, cuantumul acestora era între 40 şi 200 Euro pe hectar. Concluzionând, Decizia 8769 din 3 ianuarie 2017 a Comisiei Europene este un eşec al Guvernului României. Autorităţile române nu au fost în stare să ofere informaţii corecte şi complete Comisiei Europene. Neplata funcţiilor de protecţie către proprietarii de păduri în perioada 2010-2017 reprezintă un fiasco pentru toate Guvernele care au fost în funcţie în această perioadă. Se impune iniţierea urgentă de către Ministerul Apelor şi Pădurilor a unei noi notificări a Comisiei Europene, în urma căreia să fie aduse rectificările necesare pentru aplicarea acestei decizii fără discrimarea proprietarilor de păduri şi în conformitate cu prevederile foarte clare ale Codului Silvic. Până atunci, funcţiile de protecţie ale pădurilor rămân o fata morga a codului silvic şi un drept al proprietarilor de păduri ce poate face obiectul unei acţiuni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în condiţiile art. 44 şi art. 136 alin. (5) din Constituţia României şi a art. 1 din Protocolul adiţional nr. 1 la Convenţia europeană a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Acest demers va fi iniţiat de NOSTRA SILVA pentru toţi proprietarii de păduri din România”
Este o furtună perfectă: infringement, decizii fără evaluare de impact economic și social din partea Ministerului pentru revizuirea retroactivă a amenajamentelor , revolta proprietarilor de păduri care acuză că în acest fel le sunt impuse restricții fără a se acorda compensații, a se vedea și viitorul exercițiu 2023-2027 al PNDR, fără cuprinderea unei măsuri de compensații pentru pădurile incluse în Rețeaua Natura 2000.
Între timp, la licitațiile principale de masă lemnoasă, prețurile au atins nivele absurde: prețurile sunt un semnal de criză profundă, de debalansare a cererii și ofertei, un semnal pe care clasa politică ar trebui să îl perceapă imediat.
Când am declarat "În plină criză energetică, oprirea accesului la resursa de lemn echivalează cu oprirea reactoarelor de la Cernavodă" nu a fost deloc o figură de stil. Este ceea ce se întâmplă în piața lemnului.
Este timpul de a se relua dialogul bazat pe practica juristrudenței europene: în perioada corectării implementării naționale a unor directive europene,nu trebuie afectate activitățile economice.
Este timpul pentru dialog.