Forumul Pădurilor 2021: Potențial nuclear VERDE: lemnul din pădurile gestionate durabil ale României

Sursa:
Fordaq
Vizualizări:
875
 • text size

fada

Potențial nuclear VERDE: lemnul din pădurile gestionate durabil ale României

 

Ne face o deosebită plăcere să vă invităm în data de 14 decembrie 2021, începând cu ora 10.00, la cea de-a V-a ediție a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi, unul dintre cele mai importante evenimente ale sectorului pădure-lemn. Evenimentul se va desfășura și anul acesta online și va permite accesul tuturor celor interesați de domeniul pădurilor și al industriilor bazate pe lemn.

Tema principală a acestei ediții a Forumului este potențialul enorm pe care îl deține lemnul din păduri gestionate durabil pentru acțiune climatică, creștere economică și dezvoltare a comunităților ce depind de resursa din lemn.

Fără să exagerăm câtuși de puțin, potențialul lemnului din pădurile României este comparabil cu potențialul reactoarelor nucleare.

Puterea „instalată” în pădurile României este  echivalentul  puterii  a minim 14 reactoare nucleare!

Din punct de vedere al potențialului energetic, calcule simple indică faptul că puterea nucleară a României – cele două reactoare instalate la Cernavodă – este depășită cu câteva ordine de mărime de capacitatea energetică a biomasei din pădurile țării. Fiecare 2 milioane de tone de biomasă echivalează energetic cu puterea furnizată anual de un reactor nuclear !

În condițiile în care stocul de lemn pe picior crește anual cu aproximativ 25 de milioane m3 ,peste  nivelul  recoltei-  o  “putere  instalată  de  rezervă  a  României” și se situează la o valoare de 339 m3/ha potrivit Inventarului Forestier Național (mai mult decât dublul mediei europene), acest potențial uriaș este una dintre marile avuții ale României, iar rolul său strategic trebuie clar definit și susținut prin politici publice și măsuri legislative adecvate.

Dar potențialul lemnului nu se reduce la capacitatea sa de a produce energie. Pădurile și lemnul ne protejează de schimbările climatice, ne oferă case și locuri de muncă, stau la baza unei diversități enorme de produse care ne fac viața mai ușoară, susțin economia națională și comunitățile locale și contribuie în același timp la stocarea dioxidului de carbon zeci sau chiar sute de ani în plus. Câteva cifre:

 • Suprafața împădurită a României a crescut de la mai puțin de 6,5 mil. ha după cel de-al Doilea Război Mondial la aproape 7 mil. ha astăzi.
 • Pădurile României stochează  anual 23,5 milioane de tone CO2 – 30% din emisiile României (LULUCF)
 • Sectorul pădure-lemn contribuie cu peste 7 miliarde de Euro la formarea PIB (2020), asigură 150.000 de locuri de muncă directe și contribuie cu 2,5 miliarde de Euro net anual la balanța comercială a României.
 • 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc. În țara noastră se consumă anual 14 mil. tone de biomasă lemnoasă   cu  o producție  de energie  termică   echivalentă de  3,5 ori mai multă decât produc  anual reactoarele nucleare de la Cernavodă.

 

Tema centrală: Cum pornim reactoarele nucleare VERZI ale pădurii?

Forumul se va desfășura în două sesiuni și va cuprinde prezentări și dezbateri pe temele cele mai importante ale sectorului:

 • Contribuția sectorului pădure-lemn la economia națională. Locuri de muncă și dezvoltare rurală
 • Reducerea emisiilor de carbon prin efectul de substituție a materialelor din lemn
 • Bilanț LULUCF. Stocul de carbon în produse din lemn
 • Modalități de stimulare a utilizării lemnului și produselor din lemn prin politici publice
 • Eficiență energetică în utilizarea resursei de lemn - oportunități, provocări și limitări
 • Scenarii de mobilizare a resursei de lemn prin investiții în accesibilizarea fondului forestier, prin lucrările de îngrijire a pădurii și politici publice pentru valorificarea superioară a masei lemnoase.
 • Finanțarea sectorului prin Programul Național Strategic și prevederi ale PNRR
 • Impactul deciziilor administrative și legislative asupra sectorului (SUMAL 2.0, evaluarea de mediu pentru amenajamente silvice, tranziția la lemn fasonat).

Tot în cadrul Forumului va fi prezentat și rezultatul studiului realizat în parteneriat de INCDS „Marin Drăcea” și Asociația Industriei Lemnului - Prolemn privind potențialul pădurilor și economiei bazate pe lemn din România pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde European: combaterea schimbărilor climatice concomitent cu dezvoltarea economică și socială.

Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Bioeconomiei este organizat deComunitatea Forestierilor din România – Fordaq și este susținut de organizații academice și profesionale din sectorul forestier:

 • Asociația Industriei lemnului - Prolemn
 • Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”
 • Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni - Nostra Silva      
 • Asociația Administratorilor de Păduri - AAP
 • Asociația Producătorilor de Mobilă din România - APMR

Organizarea evenimentului este susținută și de organizații patronale reprezentative la nivel național:

 • Patronatul Investitorilor Autohtoni – PIAROM
 • Coaliția pentru Libertatea Comerțului și a Comunicării (CLCC)

Agenda finală va fi pusă la dispoziție în curând. Forumul  se  va  desfășura  on-line.  Pentru participare  la  eveniment,  vă  invit  să  vă înregistrați urmărind  linkul:

Registration Link

 

Pentru mai multe detalii:

Cătălin Tobescu
Fordaq România
+40 758 979 531
catalin.tobescu@fordaq.com

 

 

Postează un comentariu