Forumul Pădurilor, Industriei lemnului și Bioeconomiei -ediția a VII-a (2023)

Sursa:
Fordaq
Vizualizări:
4988
  • text size


Forumul Pădurilor, Bioeconomiei și Industriei Verzi ediția a VII-a (2023)   Forumul Pădurilor, Bioeconomiei și Industriei Verzi, ediția a VII-a (2023)

   Fordaq – Comunitatea Forestierilor și Asociația Industriei Lemnului – Prolemn au plăcerea de a vă invita la a VII-a ediție a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi care va avea loc pe data de 12 decembrie 2023, începând cu ora 09:30, la Hotel Intercontinental Athénée Palace.

 

 

 

 

 

Tema centrală a discuțiilor: Noul Cod Silvic: schimbare de paradigmă?

 

  În contextul derulării procesului de promovare a unui Cod Silvic, al apropierii intrării în vigoare a Regulamentului European Deforestation-Free Products și al intrării în vigoare a mai multor acte normative cu impact direct asupra sectorului pădure – industrii bazate pe lemn se anunță o veritabilă schimbare de paradigmă pentru sectorul în care activăm.

  Obiectivul principal al Forumului este de a dezvolta o largă platformă de dialog pentru a identifica și propune politici publice în contextul elaborării noului Cod Silvic, pentru a valorifica potențialul enorm pe care îl deține lemnul din păduri gestionate durabil de a susține creșterea economică, dezvoltarea zonei rurale, securitatea energetică în contextul obiectivelor verzi de mediu și climă.

 

Agenda forumului va aborda:

 

Situația actuală:

» Scăderi de producție generalizate în industrie, scăderea volumului recoltat.
» Piața de resursă lemnoasă și balanța lemnului – prețurile mari ale resursei de lemn.
» Proiectul noului Cod Silvic.
» Propuneri pentru sistemul de trasabilitate a provenienței legale și eficientizarea controlului.

Provocări și oportunități:

» Intrarea în vigoare în 21 decembrie a HG nr. 236/2023 pentru aprobarea metodologiei de derulare a procedurii de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice.
» Conservarea biodiversității – ținte asumate de România în implementarea strategiei pe biodiversitate a UE.
» Necesitatea explicitării rezultatelor Inventarului Forestier Național – Ciclul II. Clarificarea cifrei vehiculate de 20 milioane mc tăieri ilegale. Derularea Ciclului III al IFN.
» Regulamentul European Deforestation-Free Products.
» Sistemul de monitorizare video și satelitară a pădurilor. Dezvoltări europene și naționale.
» Dezvoltarea SUMAL 3.0 – eficientizarea controlului.
» Proiectul de dezvoltare al Regiei Naționale a Pădurilor.
» Tranziția la lemn fasonat.

Agenda finală și toate detaliile vor fi publicate pe www.fordaq.com  și www.pro-lemn.ro și vor fi trimise pe email tuturor participanților înregistrați.

Participarea  la  forum este  pe  bază  de  invitație  din partea organizatorilor.

Postează un comentariu