Lucrările Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Bioeconomiei-ediția 2020- s-au desfășurat în data de 26 noiembrie, în format on-line, în organizarea Fordaq-Comunitatea Forestierilor cu susținerea organizațiilor profesionale și patronale din sector.
În prima sesiunea a forumului, au fost expuse și demontate principalele fake-news-uri care au deformat percepția despre sectorul forestier din România, și au contribuit la declanșarea procedurii de infringement pe domeniul pădurilor, de către Comisia Europeană.
O constatare simplă se impune: România are cea mai mare biodiversitate și concomitent unul dintre cele mai restrictive sisteme normative din Uniunea Europeana pentru domeniul pădurilor. Si atunci? De ce este blamat sectorul forestier și România?
Există riscul ca țările dezvoltate economic, dar cu o biodiversitate în suferință să forțeze țările mai puțin dezvoltate economic, dar cu o biodiversitate mai bogată, să meargă pe "drumul verde al sărăciei”, a subliniat dl Daniel Paul Dima în cadrul forumului.
Este clar că mișcări ecologiste din țări vestice au nostalgia paradisului pierdut pe drumul dezvoltării în propriile țări, paradis pe care il regăsesc în România în domeniul pădurilor.
În cadrul forumului au fost dezbătute principalele două linii de măsuri pe care România a anunțat că intenționează să și le asume ca răspuns la procedura de infringement, cu sublinierea că sunt măsuri pe care România le asumă, nu sunt soluții și măsuri care să fie impuse de Comisia Europeană. În cadrul forumului s-a solicitat:
-măsuri de combatere a tăierilor ilegale eficiente, un sistem SUMAL 2.0 aplicabil, orientat pe prima punere pe piață a masei lemnoase, conform principiilor EUTR, precum și norme simplificate pentru consumul propriu al proprietarului.
- o evaluare de mediu a amenajamentelor silvice finalizată cu un aviz Natura 2000. Integrarea măsurilor de conservare în amenajamentele silvice se poate face pe baza hărtii speciilor și habitatelor existente in planurile de management ale siturilor, întocmirea acestor hărti nu trebuie transferată proprietarului de pădure. Pentru drumurile forestiere evaluarea de mediu trebuie efectuată în etapa de proiect tehnic al construirii drumurilor, nu când sunt în stadiul de necesitate de construire în amenajamentul silvic .
O analiză specială - in prezentarea d-nei Prof. Laura Bouriaud - a abordat problema lemnului de foc. Concluzia analizei a fost clară. In 10 ani de zile, după investitii de ordinul miliardelor de euro, România ar putea reuși să branșeze la încălzirea cu gaz a 0,6 milioane locuințe din cele 3,5 milioane locuințe care astăzi se încălzesc cu lemne. Înlocuind o energie regenerabilă cu o energie din combustibili fosili. Raporturile cost/beneficiu ar trebui atent analizate pentru fiecare proiect, adesea doar 10 % din populație se racordează la rețeaua de gaze datorită costurilor. Concomitent cu extinderea rețelei de gaze, programe pentru eficiență energetica a utilizării lemnului, prin susținerea introducerii centralelor individuale pe lemn si microcentrale pe cogenerare acolo unde este posibil pentru institutii/distribuție locala, ar putea conduce la o mult mai bună eficiență energetică și creșterea confortului pentru minim 1,8 milioane locuințe, cu eforturi financiare incomparabil mai mici decât pentru extinderea rețelei de gaze. Dacă prin absurd România ar reuși să înlocuiască complet lemnul ca resursă energetică cu gazul, efectul ar fi costuri de import al gazelor de 3 miliarde euro/an și pierderea a 60 % din energia regenerabilă produsă de România, pierdere care ar trebui susținută prin investiții in eolian si solar. Uriașele eforturi financiare ale României, prin subvenționarea masivă a energiei solare și eoliene, au condus la o pondere pentru aceste energii de 1/6 din energia din biomasa lemnoasă. Din nou , raporturile cost/beneficiu ar trebui analizate.
În sesiunea a II-a a forumului, s-a subliniat importanta lemnului ca resursă pentru bioeconomie.
În alocuțiunea sa , dl Daniel Paul Dima a subliniat direcțiile în care se dezvoltă utilizarea lemnului în țări europene:
-lemnul in construcții- construcții și cartiere întregi de construcții din lemn.
-bioproduse din lemn- de la bioplastic și fibre textile din lemn, la puternica industrie a celulozei și hârtiei, a ambalajelor și chiar bio-produse pentru industria alimentară și farmaceutică.
-lemnul pentru bio-energie, soluție de independență energetică pentru țările nordice.
Dl Prof. Marian Drăgoi a subliniat avantajele lemnului, atunci când aplicăm conceptele moderne de evaluare de mediu pe întreb ciclul de viață al produselor. Lemnul se apropie de caracteristicile ideale în multe aplicații: este o resursă regenerabilă, este biodegradabil , ușor de utilizat în cascadă pentru deșeurile din etapa de producție- sub formă de așchii, rumeguș, coajă- iar la finalul ciclului de viață este reciclabil.
Forumul a fost onorat și de o intervenție din partea d-lui Paul Brannen- Director de Comunicare al Confederației Europene a Industriei Lemnului-CEI Bois. Dl Paul Brannen a arătat că la nivel european industria lemnului inseamnă peste 240 milliarde euro cifră de afaceri și 2 milioane locuri de muncă într-o economie sustenabilă. În planurile europene de Recuperare și Reziliență, una dintre liniile de acțiune cele mai importante este "Valul de renovare-Renovation Wave", program de renovare a sectorului rezidențial european, program în cadrul căruia conform declarațiilor președintelui Comisiei Europene "lemnul deține potențialul unic de a transforma mediul construit din Europa".
Pornind de la potențialul lemnului de a susține creșterea durabilă, prin furnizarea către economie de bio-produse bazate pe o resursă regenerabilă, dl Cătălin Tobescu din partea Asociației Industriei Lemnului -Prolemn a prezentat principalele oportunități de finanțare identificate de către organizațiile profesionale și patronale din sector pentri Planul Național Strategic 2021-2027 și pentru Planul Național de Recuperare și Reziliență:
- integrarea sectorului rezidențial românesc în proiectul european Renovation Wave, prin măsuri de creștere a eficienței energetice a utilizării lemnului de foc pentru încălzire pentru minim 1 milion locuințe din mediul rural.
- susținerea programelor de împădurire și de creare de perdele forestiere, în special pe terenurile care nu au o folosință adecvată nici agricolă, nici forestieră.
- susținerea executării lucrărilor de îngrijire a pădurilor și a mobilizării biomasei din aceste lucrări neeconomice pe termen scurt - sprijin de 20 euro/mc biomasă pusă în piată, cu efect în creșterea stabilității arboretelor și recolte sustenabile de masă lemnoasa.
- investiții în accesibilizarea fondului forestier și tehnologie de exploatare prietenoasă cu mediul, pentru reducerea impactului de mediu.
Vă invit să găsiți mai jos o detaliere a lucrărilor forumului. Veți regăsi pentru fiecare subiect din agenda forumului prezentarea principală și un link pentru redirecționarea către secțiunea respectivă de dezbatere in cadrul lucrărilor forumului.
Secțiunea 1 - Gestionarea durabilă a pădurilor / starea pădurii /politici de răspuns la procedura de infringement deschisă de Comisia Europeană pe domeniul pădurilor.
Dl. Lucian Filigean - Secretar PEFC România
Domeniul forestier - între realități și fake news. Ce ne spun rezultatele Inventarului Național al Pădurilor.
Link prezentare în cadrul forumului.
Dl. Istvan Toke - Președinte executiv Federația Proprietarilor de Păduri și Pășuni Nostra Silva
Combaterea exploatării forestiere ilegale. Accent: proiectul SUMAL 2.0, între deziderat și aplicabilitate reală.
Link prezentare în cadrul forumului.
Dl. Adrian Crețu - Președinte Asociația Administratorilor de Păduri
Evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice.
Link prezentare în cadrul forumului.
D-na Laura Bouriaud - Prof.- Universitatea Ștefan cel Mare Suceava
Cum transformăm consumul de lemne de foc din problema socială într-o oportunitate, prin creșterea eficienței energetice a utilizării resursei?
Link prezentare în cadrul forumului.
Secțiunea 2. Lemnul din păduri gestionate durabil ca resursă pentru bioeconomie
În dezbatere: Rolul pădurilor și al industriilor bazate pe lemn din pădurile gestionate în mod durabil în noua bioeconomie. Contribuția esențială prin fixarea carbonului în păduri și produse din lemn, prin efectul de substituție, al altor produse cu o amprentă ecologică mai mare. Sectorul industriilor bazate pe lemn în contextul obiectivelor Pactului Verde European.
Dl. Paul Dima – CEO Porini Log Oy - Finland International
Veriga lipsă.
Link prezentare în cadrul forumului.
Prof. Marian Dragoi - Universitatea Ștefan cel Mare Suceava
- LCA - Evaluarea impactului de mediului pe înreg ciclul de viață al produsului. De ce „Epoca Lemnului”?
Link prezentare în cadrul forumului.
Dl. Paul Brannen - Director Afaceri Publice al Confederației Europene a Industriei de Prelucrare a Lemnului CEI-Bois
Creștere durabilă: contribuția industriei lemnului
Link prezentare în cadrul forumului.
Constantin Tobescu - Președinte Asociația Industriei Lemnului – Prolemn
Principii pentru o nouă strategie sectorială pădure - industrii bazate pe lemn. Priorități și oportunități de finanțare în contextul Pactului Verde European.
Link prezentare în cadrul forumului.
ORA 12.30 -13.00
Secțiunea 3. Dezbaterea finală. Concluzii
Intervenții din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor-dl Emil Săndulescu
Intervenție d-na Gilda Scânteianu - Asociația Industriei Lemnului-Prolemn
Interventie dl Ovidius Mărcuțianu- Director General Adjunct al RNP-Romsilva
Intervenție Bogdan Tudor- Președinte Nostra Silva
Conferință de presă. Întrebări din partea jurnaliștilor.
-Intervenție d-na Luminița Moroianu-Focus Energetic - SUMAL 2.0
Revista Presei:
- Agerpres, „Tobescu (Prolemn): Pompăm miliarde în continuare în soluţii de producere a energiei mult mai costisitoare, în loc să introducem lemnul în Strategia Energetică a României”
- Capital, „Constantin Tobescu anunță soluții pentru producerea de energie, fără a introduce lemnul”
- Focus Energetic, „Forestierii împotriva SUMAL 2.0: E nefuncțional”