Sinteza lucrărilor: Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi- 2018

Sursa:
Fordaq
Vizualizări:
1979
  • text size

 Va  invit sa regasiti , in materialele  de mai jos,  cele  mai  importante  declaratii din cadrul  Forumului  Padurilor, Industriei  Lemnului  si  Economiei Verzi ,  link-uri  catre  inregistrarile  video  ale  evenimentului  precum si prezentarile  din cadrul  forumului.

 

 

 

 

 

 

Declaratia d-lui Ministru Ioan Denes la Forumul Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi

 

 

 

" In 2018 nu a mai auzit nimeni de criza lemnului de foc si asta nu s-a intamplat asa, de la sine.Au fost luate 3 masuri simple si pragmatice : a fost deblocata valorificarea produselor accidentale, prin simplificarea avizarii de catre Garzile Forestiere a acestor categorii de produse; a fost deblocata marcarea pentru proprietatile forestiere mici, prin reglementarea beneficiarilor dreptului de uzufruct al padurilor; a fost simplificata punerea in piata a produselor accidentale si de rarituri, prin modificarea Codului Silvic, masura care a deblocat punerea in piata pentru aproximativ 2 milioane masa lemnoasa ".
"Rezultatele IFN sunt fundamentate pe date de teren culese pana in anul 2017. [...] Suprafata totala a terenurilor 
acoperite cu arbori raportata in IFN II este mai mare fata de cea identificata in IFN I cu aproximativ 29 000 ha. Suprafetele de terenuri destinate impaduririi au scazut, ca urmare a lucrarilor efectuate intre masuratorile celor 2 cicluri."
" Volumul de masa lemnoasa din paduri a crescut de la 2,2 la 2,3 miliarde mc in intervalul dintre cele doua raportari IFN."
"Cifrele IFN sunt imbucuratoare. In Romania avem paduri."
Multumim public, pe aceasta cale, d-lui Ministru Ioan Denes pentru prezenta la Forumul Padurilor, Industriei Lemnului si Economiei Verzi si mai ales pentru intelegerea necesitatii de explicitare publica a rezultatelor IFN, explicitare realizata pe larg in cadrul forumului.

 

 

 

 

 

 

Declaratia  d-lui  George Mihailescu, Dir. Gen. RNP-Romsilva:

 

 

 

 

 

 

 

 

"Faptul ca avem in Romania un Inventar Forestier National, realizat dupa o metodologie aliniata la cele mai bune practici europene, este o realizare. IFN-ul ne ofera date si mai ales tendinte. Dorim sa ne raportam la aceste date in integralitatea lor, date care impreuna ne ofera o imagine a starii padurilor. Avem in Romania cele mai valoroase paduri virgine si cvasivirgine din Europa, avem cele mai valoroase efective de carnivore mari ceea ce denota un habitat favorabil, avem o extindere naturala a padurilor pe terenurile vecine. Avem si o proprietate privata care trebuie consolidata, ajutata, protejata, totdeauna dupa marile reforme agrare au aparut si fenomene negative. "

 

 

 

 

 

 

Declaratia  d-lui  Cristian Pârvan, Presedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din Romania-  PIAROM

 

 

 

 

"Avem o resursă, ce facem cu ea? Lemnul este o resursă pentru dezvoltarea rurală, in zone in care s-a produs dezindustrializarea tării".

 

 

 

 

 

 

Declaratia  d-lui  Consilier Ciprian Muscă-  Ministerul Apelor  si  Pădurilor

 

 

 

 

 

"Datele IFN arata ca in proportie foarte mare pădurile Romaniei au consistenta bună, suprafetele neregenerate sunt reduse. Afirmatiile vehiculate in presa privind brăcuirea pădurilor nu se confirma"

Postează un comentariu
Arata 1 comentarii :

Neculai Nacu
Si totusi mai sunt probleme de rezolvat, precum: - certificate verzi pentru proprietarii de paduri, mai ales proprietatile mici, sub 50 sau chiar 10 ha, pentru a simti si acestia un beneficiu compensatoriu macar pentru sumele platite Ocoalelor Silvice pentru paza; - sprijinul financiar pentru paza sa fie real si integral, pe fiecare proprietar, nu o pusculita la care accesul este conditionat; - impreuna cu administratiile locale si cu toti proprietarii de terenuri sa se realizeze o situatie clara a terenurilor nepretabile agriculturii, sa se asigure finantare inclusiv din Fonduri europene, sa fie elaborat un plan de plantare si sa se treaca deandata, fara birocratii suplimentare si inutile, la plantarea acelor suprafete. Parerea mea este ca in zonele joase ar merge salcia energetica, in zone cu terenuri degradate ar merge salcamul, astfel ca in minimum cinci ani, multe gospodarii ce detin terenuri nefolosite acum, si-ar putea asigura lemnul pentru foc pe aceasta cale, din aceasta sursa. Si nu numai atat; - in relatia ROMSILVA cu agentii economici ce adjudeca partizi la licitatii ar putea fi mai mult profesionalism si corectitudine; - Organele puse sa aiba grija de circulatia masei lemnoase, sa actioneze strict profesional, corect si nediscriminatoriu.