Licitațiile electronice , sistemul de garanție de participare cu blocarea acestora doar pe volumul adjudecat și interdicția de participare la licitații, în caz de reziliere, doar pe o perioadă de 3 luni , care este ușor de depășit de către firmele mici au fost între factorii care au condus la o creștere a prețurilor de licitații dincolo de orice logică economică: licitațiile ca niște "jocuri de păcănele", cum au fost eufemistic denumite.
Așa cum arătam într-o analiză anterioară - Se apropie licitațiile principale.Grad mare de incertitudine privind evoluțiile pe piața lemnului, licitațiile din acest an se desfășoară într-un context de mare incertitudine.
Anul trecut, în contextul unui volum redus scos la licitații, de doar 2.55 milioane mc și a primului an cu licitații electronice, au rezultat prețuri foarte mari, cu o medie națională a prețului de adjudecare de 391 lei, cu medii în multe direcții silvice mult mai ridicate. Rezultatele licitațiilor principale pentru anul 2022 pot fi regăsite aici.
Rezultatele licitațiilor principale organizate de RNP-Romsilva. Cum depășim criza.
Evident, prețurile rezultate din licitații au fost exagerat de mari. Piața în prima parte a anului a ajutat la exploatarea masei lemnoase adjudecate. Dar multe partizi cu prețuri mari au fost eșalonate la exploatare pentru a doua partea a anului. Parte din ele au fost reziliate începând cu luna august. Mai sunt și acum volume mari adjudecate de firme cu acele prețuri, care vor fi reziliate probabil după licitațiile principale de anul acesta, pentru ca firmele să poată participa la licitații. Rezilierea contractelor conduce la pierderea garanțiilor de participare la licitații, dar este o pierdere relativ mică față de pierderile induse de exploatarea masei lemnoase la prețurile foarte mari de adjudecare. Este o mică portiță de scăpare. Dar care este transformată de unii operatori în "joc la două capete". Dar riscurile sunt mult diferite pentru operatorii mici, care adjudecă volume mici, și operatorii mari, care adjudecă volume mari. Și interdicția de participare 3 luni la licitații în cazul rezilierii are efecte diferite. Operatorii mici - care exploatează sub 3000 mc anual, se strecoară foarte ușor peste această perioadă de interdicție.
Care sunt premisele licitațiilor principale pentru producția anului 2023:
- volum mic scos la licitație , chiar foarte mic în unele direcții silvice , cum este Argeș- doar 14 000 mc !
- număr foarte mare de operatori economici atestați pentru exploatare: peste 5 000 operatori economici.
- licitații electronice generalizate.
Legat de prețurile de pornire la licitații:
- în primul rînd, RNP- Romsilva nu respectă fundamentarea prețurilor de pornire la licitație bazat pe prețurile de referință. Adesea, prețurile de pornire sunt de 2 ori mai mari decât prețurile de referință și în unele situații, la plop euramerican, chiar de 3 ori mai mari.
- prețurile de pornire sunt rezonabile anul acesta la Neamț și Suceava, dar sunt mari și foarte mari în multe direcții silvice.
- la Caraș Severin, prețurile de pornire pentru partizile de fag sunt între 250-300 lei/mc, deși adesea sunt partizi cu fag foarte bătrân și la distanțe de scos apropiat extrem de mari.
- la Maramureș, de asemenea, prețurile de pornire sunt foarte mult diferite între ocoalele silvice, cu ocoale care au prețuri de pornire la partizile de fag la 260-320 lei/mc.
- la Dolj partizile de plop euramerican pornesc la licitații la 300 lei/mc !
- fără a vorbi de direcțiile silvice mici, care au sărit calul: la Ocolul Silvic Urziceni, toate partizile de salcâm- practic doar lemn de foc - pornesc de la 360-400 lei/mc.
Problema de fond rămâne cea a modului de desfășurare a licitațiilor electronice, care încurajează "jocul de păcănele": foarte multe firme mici, care pun o garanție de participare oarecare și apoi licitează pe toate partizile, ridicând artificial prețurile. Dacă accidental adjudecă ceva la preț ridicat, rezilierea nu înseamnă prea mult.
Sistemul cu garanție de participare pe fiecare partidă este rigid, identifică ofertanții pe fiecare partidă, informații care se pot scurge.Nu este chiar cea mai bună soluție.
Sistemul cu garanție de participare decontată doar pe volumul adjudecat conduce la licitațiile ca un "joc de păcănele".
Trebuie găsită o cale de mijloc.
Dar ce prevede Regulamentul de valorificare a masei lemnoase:
f)garanţie de contractare - garanţia care se constituie de operatorul economic la înscrierea la licitaţie în scopul de a garanta organizatorul că va încheia contractul de vânzare pentru volumul de masă lemnoasă/lemn fasonat pe care îl va adjudeca, că va plăti şi va prelua spre exploatare masa lemnoasă, respectiv că va plăti şi va prelua lemnul fasonat conform contractului care se va încheia între părţi; garanţia de contractare se constituie, la dispoziţia vânzătorului, în cuantum de 5% din valoarea, fără TVA, a volumului pentru care se înscrie la licitaţie;
Regulamentul de valorificare prevede deci că garanţia de contractare se constituie, la dispoziţia vânzătorului, în cuantum de 5% din valoarea, fără TVA, a volumului pentru care se înscrie la licitaţie.
Prevederea este foarte bună și clară: garanția se constituie pentru volumul pentru care operatorul de înscrie la licitație ! Adică, în momentul în care un operator economic licitează pentru o partidă, garanția de participare este angajată pentru volumul respectiv, chiar dacă operatorul economic nu adjudecă volumul respectiv. Astfel se evită ca un operator economic, cu o garanție depusă infimă, să liciteze "la păcănele " pentru toate partizile scoase la licitație !
În fapt, cred că prevederea Regulamentului de valorificare a masei lemnoas este foarte clară: garanţia de contractare se constituie, la dispoziţia vânzătorului, în cuantum de 5% din valoarea, fără TVA, a volumului pentru care se înscrie la licitaţie.
Faptul că RNP- Romsilva a încurajat "jocul de păcănele " , cu garanție de participare utilizabilă "universal", a fost doar pentru a încuraja o concurență artificială.
Prevederea Regulamentului de valorificare nu este intepretabilă și ar putea fi aplicată chiar de la licitațiile principale pentru producția anului 2023.