Operaționalizarea SUMAL 2.0 de la 1 noiembrie ar produce haos in sectorul forestier

Sursa:
Fordaq
Vizualizări:
7742
  • text size

   Perioada  de  asa zisa  testare  a  softului  SUMAL  2.0  s-a  incheiat.

   In fapt, nu  se  poate  spune  că  există  o  versiune  de  testare.  Intâmplător  am intâlnit  odată  un controlor  de calitate  la  IBM. Rolul lui  era  de  a testa  un soft  IBM in toate  scenariile  posibile- chiar  si  cele  mai  improbabile- in care l-ar  fi putut  utiliza  un beneficiar  si  să se  asigure  că nu  crapă.    Softul  SUMAL  2.0  nu  pare  să fi  trecut  nici  o testare  internă.  Nu  functionează  sau  crapă  la prima  încercare  de utilizare.

  La fel de grav este  că  softurile  nu  au nici  un fel  de instructiuni  de operare,  de tutoriale  video. De  instruirea  utilizatorilor  nici  vorbă. 

  Mult  mai  grav  este  că  softurile par  să nu  fi  fost  deloc  modificate  in urma dezbaterilor, cu prevederi preluate  in HG-497-2020,  introducând  conditionări care  nu  exista  in HG:

- SUMAL 2.0 este gandit ca un flux continuu - nu exista raportari pe o anumita luna, de ex. nu poate face un Proces  verbal de debitare pentru o anumita perioada.

-avizele se pot emite doar pe volume disponibile in SUMAL -> vor trebui operate procese in depozit ori de cate ori va fi nevoie.

    Despre  testarea propriu-zisă  de către  ocoale  si operatori  economici, vă invit  sa vedeti zeci  de comentarii  postate  pe  Comunitatea  Forestierilor in urma   acestei    testării  de către  utilizatori, urmărind link-ul:

https://www.facebook.com/groups/forestieri.fordaq/permalink/1251068435260896

  O  să exemplific  cu  experienta  d-soarei Alexandra Costandachi:

Bună ziua! Am primit credențialele pentru sumal agent, am reușit sa definesc un depozit și sa introduc un mijloc de transport pentru care nu exista definita categoria, opțiunile sunt "camion sau remorca"... Restul modulelor:
Angajați - nu am solicitat decât o serie de credențialele, pentru a genera alte roluri cred ca trebuie specificat către garda forestiera, altfel nu poți defini;
Depozite: am definit depozitul, am amplasat corect pe harta;
Inventar: nu poți adaugă, nu vede depozitul creat anterior;
Stoc: nu găsește depozitul;
Operațiuni depozit: nu poți adaugă nir manual, nu poți adaugă nir tranzit, nu poți adauga tocare, mangalizare, procesare, sortare, debitare, comercializare cu amănuntul - nu găsește depozitul, nu ai nir...
Avize electonice - nu poți adauga;
Mijloace de transport - doar numărul de înmatriculare și tipul camion sau remorca!
Si după ce am parcurs întreaga platformă am o întrebare la care nu găsesc răspuns, ce fac în situația în care comercializez lemn de foc si transport cu autoutilitare de 3,5 t? Le definesc "camion"?
Pentru celelalte dacă nu am posibilitatea sa introduc un stoc, întrări, ieșiri este clar ca nu pot accesa nici un modul.

  Constatări  primite  in urma testării  de  către  un operator din industria  de prelucrare:

-nu avem un manual de folosire a aplicatiei - testele efectuate s-au facut prin incercari, s-a incercat gasirea unor pasi logici - nu stim exact logica din spatele SUMAL 2.0.

-in urma tuturor testelor efectuate - nu s-a putut realiza transferul prin bluetooth al avizelor-  pentru  receptie.

-nu am putut teste daca in urma unei livrari se poate opera la NIR un alt volum in SUMAL decat cel de pe aviz (cel masurat de noi).

-la toate procesele din depozite (sortare, debitare, procesare) nu se poate modifica data, aceasta este prestabilita la ziua in care se opereaza procesul (spre exemplu nu pot opera astazi in SUMAL o sortare cu data anterioara).  Este  o logica  de operare  continua.

-nu stim exact pasii de urmat dupa ce se emite avizul - se transfera catre transportator? (am incercat nu functioneaza) - apoi transportatorul transfera avizul catre destinatar?

-am facut diferite teste, in care s-au emis avize catre firma noastra, acestea ar trebui sa apara in sectiunea "NIR - tranzit" - si  nu apar.

    Feed-back  de la administratia  silvică:

- transmiterea datelor  amenajamentelor  intr-un format  standardizat (  există  mai multe  versiuni  de program  AS)  sau  EXCEL  este  practic  imposibil  de acoperit  intr-un timp  atât  de timp.  După  transmiterea  datelor,  au apărut  solicitări  de revizuire  (este  nevoie  de litere  mari, etc).

-logica  aplicatiei  pare  să fie  că,  pentru  pădurile  care  au amenajament,  datele  trebuie  să fie  extrase  din programul  AS  si  harti  in GIS.  Evident, pentru amenajamentele  mai  vechi, nu  există  aceste  date.  Dacă  nu  exista  aceste  date, nu  se vor  putea  introduce  APV-uri.

-  este  neclar  cum se vor  transfera  stocurile partizilor in lucru  din SUMAL  1.0  in SUMAL  2.0.  Pentru partizile  in lucru,   evident  masa  lemnoasa  se află  in diferite  faze.   Practic  in SUMAL  2.0  ar  fi trebuit  să se introducă  doar un  total  volum scriptic pentru  aceste  partizi.

-  despre aplicatia  de culegere  date-  calcul  APV nu  există  feed-back,  nu  a fost testată.

 

   Concluziile  acestei  testări sunt  evidente:

-modul in care  Ministerul  Mediului ,  Apelor si  Pădurilor  a realizat  această  testare nu  se poate numi  testare.

-nu  există  timpul  fizic  pentru  remedierea  problemelor  semnalate.  Modul  in care  functionează  unele  aplicatii  SUMAL  adaugă  conditionări  care  nu  se regăsesc  in HG-497-2020,  care  trebuiesc  revizuite.

-intregul  soft  este  impregnat  de  restrictii  si  conditionări,  care  teoretic  nu te lasă  să gresesti,  dar  care  in mod  practic vor  bloca  activitatea  pentru  că  sunt  inaplicabile  in situatii  neprevăzute.

  

   Foarte  grav:

-transparenta in SUMAL 2.0  merge  foarte  departe, practic este  o incălcare  a dreptului  de proprietate  si  secretelor  comerciale  ale  unui  operator  economic.  Exemplu:  traseul  GPS  al  fiecarui  transport  de materiale lemnoase   este  gândit  să fie  public,  ceea  ce  inseamnă  că "publicul" vede  toti  furnizorii  si  beneficiarii  unui  operator  economic.  Absurd !

   Operationalizarea  SUMAL  2.0  de la  1  noiembrie  este practic imposibilă,  având in vedere stadiul  de dezvoltare  al  aplicatiilor  software.  Sunt  remedieri  simple,  dar  si aspecte  care  vor necesita  foarte  mult  timp.

 

   Operationalizarea  SUMAL  ar trebui  să fie  conditionată  de :

-  parcurgerea  unei  perioade  de testare  de minim  1-3  luni ,  dupa  o testare  internă serioasă.

-revizuirea  aplicatiilor  in urma testării.

-revizuirea  HG-497-2020,  având  in vedere  modificarea  definitiei  materialelor  lemnoase  prin  Codul  Silvic, in luna  septembrie  2020.

-aprobarea  unui  ordin de operationalizare  a SUMAL  2.0,  in urma  unui  proces  consultativ  real.

-parcurgerea unei  etape  de instruire  a utilizatorilor-  atentie  , sunt  de ordinul  zecilor  de mii !

-tranzitia  de la  SUMAL   1.0  la  SUMAL  2.0  trebuie  planificată tinand  cont  de  necesitatea transferului  profesionistilor, partizilor,  stocurilor,  etc.

 

   Intrarea  in vigoare  a  HG-497-2020  ar produce haos  in sectorul  forestier,  cu blocaje  pe termen  nedefinit.

   Solutia  nu poate  fi  decât  prorogarea termenului  de intrare  in vigoare.

   

   

 

Postează un comentariu
Arata 9 comentarii :

Alexandru Manta
Este un mare haos ,nimic nu merge doar primi pasi si atat .Manualul pe care l am primit nu este complet ,nu ai de unde sa sti ce trebuie urmat !Ar trebuii sa se faca o instruire a utilizatorilor sa vedem cum se procedeaza ...nu numai sa vina dupa 1 februarie cu sanctiuni !
Drăghici Gheorghe
Drăghici Gheorghe
Este o degringolada totala. ITRSV , trebuia sa invite prin rotatie administratorii de societati la un instructaj privind noua procedura de raportare a materialului lemons. Eu recoltez materialul in zone unde nu am semnal deloc iar transportul materialului lemnos il fac la clienti cu doua tractoare U 650, inregistrate nu inmatriculate. Nile peoceduri ma obliga sa incetez activitatea.
Costel Hojbota
Am intrat,am adaugat angajati, stocuri,am facut avize.La cherestea cu doua zecimale nu se poate in metrii adica grosime scandura 0,024.Aici trebuie modificat.Nu am putut face debitare
Ioan Tiplea
La nimeni, nimic nu merge! Treaba este ca nimeni nu este vehement. La toata lumea este frica să deschidă gura, ca nu cumva să fie luat in vizor. Am comentat modificări ale codului silvic, dar a fost singurul comentariu. Acum sunt două comentarii. Ne meritam soarta!
Octavian Bindiu
Am instalat tot pe dispozitiv și nu funcționează nimic, nu pot adaugă avize, stocuri, nici numele șoferilor, absolut nimic. O zi bună ministrului și ministerului condus de el