Prețurile lemnului rotund suedez în creștere în 2023

Sursa:
SFA/Fordaq
Vizualizări:
28
  • text size

In 2023, prețurile lemnului rotund la livrare în Suedia au crescut pentru bușteni de tăiat cu 12% și pentru lemn de pastă cu 37% în comparație cu 2022, conform Agentiei Forestiere Suedeze.

Prețul la bușteni se referă la prețurile medii anuale pentru bușteni de pin și molid. Regional, există unele diferențe ușoare în ceea ce privește evoluția prețurilor la bușteni. În timpul anului 2023, prețurile la bușteni în Svealand au crescut cu 14% în comparație cu 2022, în timp ce prețurile în Norra Norrland au crescut cu 10%.

Prețurile lemnului rotund pentru lemnul de pastă se referă la prețurile medii anuale pentru lemnul de pastă de pin, molid și mesteacăn. Regional, există unele diferențe în ceea ce privește prețurile lemnului de pastă. În timpul anului 2023, în mare parte din țară, prețurile lemnului de pastă au crescut cu peste 30%, cel mai mult în Svealand cu 51% și cel mai puțin în Norra Norrland cu 25%.

Volumul de achiziționare a lemnului rotund, pe baza căruia se fac statisticile, a scăzut cu mai mult de jumătate în ultimii 20 de ani, atât în ceea ce privește buștenii de tăiat, cât și lemnul de pastă. Achiziționarea de livrare reprezintă o mică parte din vânzările totale de lemn rotund. Volumul de bușteni de tăiat și lemn de pastă incluse în statisticile se ridică la aproximativ 2,4 milioane de metri cubi sub coajă.

Creștere continuă și în T4

La fel ca în T3 în 2023, prețurile la bușteni de tăiat și lemn de pastă pentru lemnul de livrare au continuat să crească. Prețurile la bușteni au crescut cu aproape 6% în timpul T4 în comparație cu T3 2022. Cea mai mare creștere pentru prețurile la bușteni a fost în Södra Norrland și Svealand cu 9%, în timp ce creșterea în Norra Norrland a fost de 4%. În Götaland, prețurile la bușteni au crescut cu 7%. Prețul lemnului de pastă a crescut cu 2% în întreaga țară în timpul T4 în comparație cu T3 2023.

Această știre a fost tradusă automat din limba engleză. Pentru a vedea articolul original, vă rugăm să faceți click aici.
Postează un comentariu