Producția mondială de lemn rotund se estimează să crească cu 4-8% până în 2030

august 07, 2024
Sursa:
USDA/FAO/Fordaq
Vizualizări:
49
  • text size

Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) a realizat noi proiecții privind cererea de lemn rotund și produse forestiere la nivel mondial, folosind Modelul de Perspective al Resurselor Forestiere (FOROM). Proiecțiile sunt făcute pentru patru scenarii de încălzire globală și creștere economică - (1) încălzire redusă, creștere moderată; (2) încălzire ridicată, creștere scăzută; (3) încălzire ridicată, creștere moderată; și (4) încălzire ridicată, creștere ridicată - bazate pe cele patru scenarii "căi socio-economice comune" ale Panelului Interguvernamental privind Schimbările Climatice, care presupun politici climatice diferite.

Potrivit proiecțiilor, producția de lemn rotund la nivel mondial va crește cu 4-8% între 2022 și 2030, în funcție de scenariu; astfel, se așteaptă o creștere moderată în viitorul apropiat. Producția ar putea crește cu 6-32% între 2022 și 2050 (cu incertitudini crescute în mod semnificativ pe termen mai lung). În ceea ce privește volumul de lemn rotund, creșterea proiectată până în 2050 variază între 240 de milioane m3 și 1.200 de milioane m3, în funcție de scenariu.

Este important de menționat că proiecțiile din figura de mai sus se bazează pe date care descriu piețele existente. Astfel, ele nu includ noi produse sau cererea viitoare pentru produse care pot fi în stadiile incipiente de dezvoltare. Mai mult, principalii factori utilizați în estimările USDA bazate pe FOROM sunt creșterea economică și creșterea populației; modelul nu include în mod explicit (de exemplu) substituirea produselor din lemn și a produselor pe bază de combustibili fosili ca factor de influență. Alte limitări ale modelului includ întârzieri în incorporarea de date noi și agregarea unor categorii de produse (de exemplu, produse din lemn ingineresc, biocombustibili și produse chimice).

Potrivit unei analize recente, Uniunea Europeană deține doar 3,9% din suprafața totală a pădurilor din lume, dar reprezintă 43% din exporturile globale de produse forestiere în valoare de 127 miliarde de dolari în 2022. În contrast, Africa deține aproape 16% din suprafața pădurilor lumii, dar produce mai puțin de 2% din valoarea exporturilor globale de produse forestiere. Aceasta se datorează faptului că Africa folosește aproximativ 90% din lemnul recoltat ca combustibil pentru încălzire și gătit, iar majoritatea exporturilor sale de lemn sunt neprelucrate (adica lemn rotund). Astfel, nu doar că Africa reține mai puțin de 10% din valoarea lemnului său, dar industria sa creează mai puțin de 10% din locurile de muncă pe care le-ar putea genera dacă o pondere mai mare din produsele finite și semiprelucrate ar fi produse și exportate. Unele țări din Africa încearcă să adauge valoare exporturilor lor de lemn. De exemplu, Gabon a interzis exporturile de bușteni din 2010 cu scopul de a încuraja o mai mare prelucrare a lemnului în țară; ulterior, producția de cherestea a crescut de aproape patru ori între 2009 și 2022 (de la 2,8 milioane m3 la 10,3 milioane m3) și exporturile de lemn rotund au scăzut la aproape zero (de la 1,7 milioane m3 în 2009 la 0,01 milioane m3 în 2022). Guvernul Gabonului a implementat o serie de alte măsuri politice pentru a dezvolta sectorul forestier al țării.

FAO a realizat estimări suplimentare pentru a include impactul potențial al celor trei produse forestiere emergente considerate cele mai promițătoare pentru substituirea pe scară largă a materialelor care  nu sunt  reutilizabile: (1) lemn laminat  / lemn încrucișat-laminat (CLT) pentru construcții; (2) fibre celulozice artificiale din pulpa de lemn dizolvat, folosite în principal în industria textilă; și (3) combustibil din lemn pentru bioenergie. Cererea pentru aceste produse este estimată să crească consumul de lemn rotund cu până la 272 milioane m³ pe an până în 2050, comparativ cu 2020, ceea ce înseamnă o creștere totală (bază + produse noi) a consumului (producției) globale de lemn rotund de aproximativ 49% în perioadă. Trebuie menționat că această proiecție se concentrează pe cererea de produse din lemn. Diferite căi care combină o creștere a eficienței în recoltare și prelucrare, reciclarea și plantarea de păduri și arbori, inclusiv în sistemele agroforestiere și construind pe eforturile de restaurare, pot duce la o aprovizionare durabilă cu lemn în volume care să satisfacă creșterea cererii, sprijinind bioeconomia. În conformitate cu studiile tradiționale de perspectivă a sectorului forestier, discuția de mai sus se concentrează pe proiecții bazate pe volum pentru produsele forestiere și lemn rotund. Cu toate acestea, pentru economiile naționale și veniturile din sectorul forestier, valoarea acestor produse poate fi mai relevantă decât volumele lor.

Această știre a fost tradusă automat din limba engleză. Pentru a vedea articolul original, vă rugăm să faceți clic aici.