De la 9,78 milioane mc plan de recoltare la 3,2 milioane mc oferiti la licitatiile principale de catre Romsilva !

Sursa:
Fordaq
Vizualizări:
2947
  • text size

In data de 23.10.2017 a avut loc o Sedinta  extraordinara a Consiliului de administratie al  RNP- Romsilva, sedinta in care , potrivit competentelor stabilite prin HG-715-2017, Regulamentul de valorificare al masei lemnoase , a fost aprobat programul de recolta  al Romsilva  pentru 2018, repartizarea modului de valorificare a  masei lemnoase   ca "masa lemnoasa "pe picior" si "lemn fasonata".  Concomitent, a fost solicitata  directiilor silvice o analiza a recoltarii posibilitatii, in baza art. 5  din acelasi HG, care obliga administratorii de paduri  proprietate publica sa puna pe piata resursa de masa lemnoasa la nivelul maxim al posibilitatii

Fordaq Romania a solicitat RNP-Romsilva  sa ne transmita aceste informatii, in baza legii 544/2001. Informatiile transmise de catre Romsilva sunt partiale, dar multumim totusi pentru solicitudine.

Mai jos programul de recolta pentru 2017 comunicat de Romsilva, repartizarea  acestui volum pentru valorificare ca "lemn  pe picior" si "lemn fasonat" precum si volumul propus , pe directii silvice, pentru a fi oferit la licitatiile principale.

 

Program de recolta, propuneri ale directiilor silvice privind modul de valorificare in anul 2018 a volumului   de produse principale, din lucrari de conservare si produse  accidentale compacte, peste 3 ha.  O sa spunem  acestui volum "produse principale".

Volumul propus a fi oferit la licitatiile principale ,pe directii silvice, in  2018

 

Pentru comparatie, va invit sa gasiti mai jos cifrele principale pentru licitatiile  din toamna 2016 pentru productia anului 2017 , licitatiile principale de acum 1 an.

 

Masa lemnoasa oferita la licitatiile principale, volum total,in 2017

Masa lemnoasa oferita, produse principale, in 2017

 

Cateva sublinieri:

  • planul total de recolta , de 9,78 milioane mc masa lemnoasa, este mai mare decat  cel de anul trecut, cand a fost de 9,3 milioane mc.
  • volumul de produse principale propus a se recolta in 2018, de 6,76 milioane mc, este mai mare decat  cel din 2017.
  • din volumul de 6,76 milioane mc "produse principale" propuse a fi recoltate in 2018, Romsilva isi propune sa recolteze 1,068 milioane mc in regie proprie  sau prin prestatii, reprezentand 16 % din volumul total.
  • din acelasi  volum  de produse principale, Romsilva este obligata sa pastreze o rezerva de 20 %, pentru precomptarea produselor  accidentale care  pot aparea. De mentionat  ca volumul doboraturilor de vant existente deja si in curs  de evaluare in padurile administrate de Romsilva este de peste 1 milion mc.
  • cifrei de  produse principale care ramane, de aproximativ 4,5 milioane mc , i se aplica procentul intre 60-80 % conform regulamentului de valorificare, pentru a fi scos la licitatia principala.
  • acest volum, la nivel national si repartizat pe directii silvice, este de 3,234 milioane mc pentru licitatiile principale  din toamna anului  2017- productia 2018.
  • deducem din aceste cifre: 3 milioane de mc este volumul de masa lemnoasa din lucrari de rarituri, igiena si accidentale dispersate pe care Romsilva va trebui sa il exploateze in regie proprie/prestatii.
  • suplimentar acestui volum de 3 milioane mc  , Romsilva si-a rezervat 1 milion de mc din "produsele principale", pentru a fi recoltat in regie/prestatie, totalul valorificarii  ca "lemn fasonat" fiind de peste 4 milioane mc masa lemnoasa !
  • in acest fel, prin efectul HG-715-2017, se ajunge ca din 9,78 milioane mc program de recolta  la 3,234 milioane mc oferiti la licitatiile principale.Adica 32 %!
  • pentru comparatie, volumul oferit la licitatiile principale in toamna anului 2016 pentru productia anului 2017 a fost de 4,29 milioane mc ;  din acest volum, produsele principale au reprezentat 3,079 milioane mc. 

 

Acestea sunt cifrele pe nivel national. In plan regional,  procentul de retinere a produselor principale pentru a fi exploatate in regie proprie (maxim 20 %) si al procentului de volum oferit la licitatiile principale (intre 60-80%) are o variabilitate foarte mare:

  • in Suceava si Neamt, directiile au mers catre maximul de 20 % pentru exploatarea in regie proprie. Cele mai mari procente pentru exploatarea in regie proprie  sunt la Arad (34 %), Arges (37%), Iasi (27%), Ilfov  (23 %), Bacau (19%).
  • volume de produse principale mai mici oferite in 2018 fata de 2017 sunt in: Suceava,Cluj,Hunedoara,Mehedinti,Mures,Timis,Vrancea.
  • volume de produse principale semnificativ mai mari in 2018 fata de 2017 sunt in: Caras  Severin, Alba,Bacau,Calarasi,Dambovita,Maramures,Tulcea
  • per ansamblu, volumele oferite la licitatiile principale sunt cu 30 % mai mici pentru 2018 decat cele pentru 2017, care includeau si produse secundare.  Cele mai mari  diferente sunt la Suceava (-200 000 mc), Neamt (-85 000 mc), Arges (-70 000 mc), Hunedoara (-60 000 mc), Iasi (-36 000 mc), Mures (-70 000 mc), Prahova (-49 000 mc), Timis (-40 000 mc).
  • sunt si cateva directii silvice care scot la licitatie din produse principale pentru 2018 mai mult decat  volumul total pentru 2017: Caras Severin, Bacau, Calarasi.  Sunt directiile care au avut rezerve din posibilitatea neexploatata  a anilor anteriori.

Comentariile mele:

  • Pe nivel national, RNP  Romsilva a rezervat din produsele principale un volum de 1,068 milioane mc pentru a fi exploatati in regie/prestatie, in conditiile in care capacitatea totala   de exploatare in regie a RNP este de 1,3 milioane mc, deci  Romsilva nu va exploata practic decat volume foarte reduse de rarituri, igiena si produse accidentale. Volumul de 3 milioane mc rezultat din astfel de lucrari va fi "rezervat" agentilor economici, pentru exploatare in prestatie .
  • pentru ca procesul de inventariere/evaluare a volumului de peste 1 milion mc produse accidentale continua  , rezerva de 20 % produse principale pentru licitatiile de toamna ar putea fi "consumata" de acest volum, cu efect in diminuarea corespunzatoare a volumului scos la licitatii  in toamna anului 2018.
  • exista rezerve mari  de posibilitate neexploatatata la nivelul Romsilva, foarte putine directii   au reusit sa modifice catalogul masei lemnoase pentru anul 2018 astfel incat acesta sa includa volume suplimentare din aceste rezerve. Aceste rezerve sunt cel putin partial  blocate de amenajamente  care nu au trecut de conferinta II-a, paduri  incluse in studiul Pin Matra, notificate catre Garda Forestiera  pentru evaluare  si nesolutionate, paduri inaccesibile, cu litigii, etc.   Revizuirea catalogului  si cresterea volumului pus pe piata de catre Romsilva este in continuare posibila, dar fara a fi spectaculoasa.

Care va fi impactul Regulamentului de valorificare  si a punerii acestuia in aplicare   prin volumul oferit pe piata de catre Romsilva:

 

Asupra Romsilva:

  • Romsilva este si un agent economic, cu obiective economice asumate prin contract de mandat (crestere cifra de afaceri,profit, etc), constrangeri date de realizarea bugetului propriu. In conditiile in care din volumul de 3 milioane mc rarituri, igiena, accidentale,  Romsilva va inregistra venituri mult diminuate  si intarziate, regia va fi obligata sa puna un volum mai mare din produse principale pe piata pentru a compensa aceste pierderi de venit.
  • capacitatea Romsilva-dublata de suprareglementarea achizitiilor de prestari de servicii/lipsa de infrastructura va conduce la o punere pe piata doar partiala  a volumului de 3 milioane mc   din aceste categorii de produse.

Asupra sectorului de exploatare a lemnului:

  • volumul redus  de masa lemnoasa scos la licitatiile principale va fi un soc pentru sectorul de exploatare, mai ales in judetele mari-  Suceava si Neamt.  In conditiile in care preturile masei lemnoase fasonate din Romania  sunt deja maximale, agentii economici trebuie  sa isi pastreze calmul  si sa nu ofere preturi la licitatii peste limita de sustenabilitate economica. Chiar si la preturile actuale, sectorul de exploatare se decapitalizeaza.  Exista riscul ca , datorita preturilor  de vanzare directa a lemnului de foc de catre Romsilva, preturile lemnului de foc sa scada.
  • situatia va deveni foarte dificila pentru sectorul de exploatare din a doua jumatate a anului 2018: agentii economici  nu vor avea front de lucru peste vara si in toamna anului 2018 (rezerva va fi consumata de produsele  accidentale).
  • firmele mici - deja decapitalizate-  a se vedea analiza Analiza bilant : Nu distrugeti sectorul de exploatare a lemnului ! , care traditional isi desfasurau activitatea din exploatarea partizilor mici  de rarituri, igiena si accidentale  si distributia lemnului de foc vor fi cele mai afectate  de restrangerea de activitate.
  • agentii economici mici nu pot subzista doar din prestatii de exploatare: au nevoie de volume proprii pentru distributia de lemn de foc.

Asupra sectorului de prelucrare primara a lemnului:

  • industria de prelucrare primara pe rasinoase va fi puternic afectata; cea mai mare parte a volumului de masa lemnoasa din lucrarile de rarituri de rasinoase este lemn industrial, lemn care in actualele conditii nu va mai intra in piata. Considerand minim 40 % volum rasinoase din cei 3 milioane mc si un randament de lemn industrial de minim 50 %, rezulta  o pierdere de resursa de minim 600 000 mc pentru aceasta industrie.  
  • industria panourilor tehnice (PAL, OSB, MDF) va suferi socul cel mai mare  al pierderii  de resursa, cumuland pierderi atat de pe segmentul rasinoaselor cat si din volumul de fag/carpen.
  • criza de resursa din piata  va pune in continuare presiune pe preturi.

Asupra industriei mobilei:

  • licitatile in doua runde , cu participarea in prima runda   doar a producatorilor atestati din industria mobilei, se va dovedi a nu fi un avantaj  real.
  • evident, volumul de lemn fasonat disponibil  din produse principale   va fi mic,  chiar mai mic decat anul acesta. Numarul agentilor economici atestati ca producatori in industria mobilei va creste, inclusiv marii procesatori urmand sa obtina astfel de atestate. In plus, furnizorii  de cherestea pentru producatorii de mobila  vor putea participa la licitatii pe baza de precontracte.  Conditia valorificarii integrale a volumului achizitionat  - sub sanctiunea confiscarii ca volum fara provenienta a partii nevalorificate de catre producatorul de mobila  din masa lemnoasa cumparata- se va dovedi o conditie extrem de greu de indeplinit . Va fi nevoie de evidente separate pentru acest lemn, gestiuni fizice separate ca pentru lemn certificat, imposibilitate practica de valorificare integrala. 
  • numarul producatorilor din industria mobilei care vor avea un avantaj real din aceasta prevedere a regulamentului va fi insignifiant.
  • in schimb, toti producatorii din industria mobilei sunt deja afectati si vor fi si mai mult afectati de cresterile de preturi- inclusiv  pentru PAL si MDF-   si de criza de resursa din piata.

Asupra aprovizionarii populatiei cu lemn de foc:

  • faptul ca volumul de 3 milioane mc nu va ajunge integral in piata va afecta in continuare resursa  disponibila de lemn de foc pentru populatie.
  • evident, Romsilva nu va putea sa suplineasca munca celor peste 3000 de agenti economici IMM-uri  din sectorul de exploatare si a unei infrastructuri de peste 2000  de depozite de masa lemnoasa care vindeau lemn  de foc pentru populatie.

Concluzia acestei analize: Codul Silvic si HG-715-2017 trebuie modificate pana in vara anului 2018, inainte de a produce restrangeri  ireversibile ale capacitatii de exploatare  si a bulversa complet piata lemnului in 2018 !

Postează un comentariu
Arata 3 comentarii :

Daniel Paul Dima
Din experienta directa de lucru cu funiculare in terenuri dificile, inclusiv in rarituri, pot spune ca tarifele la prestari servicii au fost, in mod obisnuit, foarte mici, iar actualizarea lor in sus, la nivelul care sa permita firmelor sa lucreze si sa faca profit, este una lenta ... exista o mare reticenta la nivelul ocoalelor silvice sa accepte ca munca grea trebuie platita corespunzator, inclusiv dublu fata de ce sunt oamenii de acolo obsnuiti. Tarifele normale pentru prestari servicii cu funiculare ar trebui sa fie cam urmatoarele (ele difera in functie de fiecare parchet in parte, structura masei lemnoase, existenta stancariilor, lungimea liniei de funicular, diverse restrictii de mediu sau silviculturale, etc): Pentru exploatari in taieri principale: - pentru distante de pana la 1000m: 100 lei / mc brut + TVA - pentru fiacre 100 m in plus de linie: + 5 lei/mc brut + TVA; Pentru exploatari in rarituri (unde de multe ori, pentru a nu prejudicia arboretul remanent, e nevoie sa se lucreze si cu atelaje pentru colectarea lemnului din lateral pana sub linia de funicular): - pentru distante de pana la 1000m: 120 lei / mc brut + TVA - pentru fiacre 100 m in plus de linie: + 5 lei/mc brut + TVA; Daca se vrea calitate in lucrul in padure, atunci trebuie sa se plateasca penru ea! Daca se vrea subzistenta, promiscuitate, compromisuri, etc...mergem ca pana acum ... cine mai poate si cine mai este dispus sa mearga!
borza adrian
borza adrian
In usoara contradicitie cu dumneavoastra cred ca dimpotriva trebuie sa existe firme de exploatare specializate pe exploatari dificiele (accidentale, rarituri). De asemenea consider ca RNP ar trebui sa aiba de asemenea un potential mult mai ridicat de a recolta si procesa material lemnos in special din Rarituri, igiena, acceidentale. Firmele mici trebuiau sa capitalizeze cand vindeau lemnul ieftin si ineficient (la metru ster-crapatura) si trebuiau sa se doteze cu tehnologie moderna si sa vanda lemnul paletizat, sa valorifice coaja si rumegusul. Firmele care au urmarit doar profitul rapid fara perspectiva logica nu au de ce sa fie compatimite. Cel putin 40% din valoarea finala a lemnului trebuie sa ajunga la cei care efectueaza recoltarea si nu la cei care speculeaza momente de criza a lemnului. E vina celor care accepta preturi mici pentru prestari si a RNP pentru proceduri greoaie si idioate de multe ori.
Felicianu Jiboteanu
Raportat la cifrele mai sus mentionate, precum si conform prevederilor Codului Silvic, se naste urmatoarea intrebare: De ce procentul lemnului fasonat este doar de 16% din 70%( ma raportez la cantitatea oferita spre vanzare in cuantuum de 6768 mii mc.) unde este diferenta? doar acest procent este cantitatea de masa lemnoasa fasonata oferita industriei mobilei si constructiilor si lemn de foc ? Criza lemnului de foc se va accentua, lipsa masei lemnoase aferente ind mobilei se va accentua, iar criza sectorului de exploatare la fel se va accentua