După stagnarea economică din 2023, economia UE părea să se redreseze bine în primul trimestru al acestui an.
Dar datele mai puțin încurajatoare din sectorul de producție al UE în al doilea trimestru au diminuat așteptările unei redresări rapide și au dus la mai multe reflecții despre competitivitatea globală a industriei UE.
Potrivit Eurostat, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,3% în UE în primul trimestru al anului 2024 față de trimestrul anterior. Comparativ cu același trimestru al anului anterior, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,6% în UE în primul trimestru al anului 2024.
Cu toate acestea, producția din inima industrială a Europei a continuat să slăbească și în acest an. Indicele de producție industrială al Eurostat pentru zona euro rămâne sub nivelul din 2021 și se află într-o tendință descendentă. Indicele de achiziții în sectorul manufacturier al zonei euro al S&P Global (PMI), un proxy aproximativ în timp real pentru activitatea din sector, a scăzut la un minim de șapte luni de 45,6 în iulie.
În Germania, indicatorul a fost de 42,6, cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni, în timp ce în Franța a scăzut pentru a doua lună consecutiv la 44,1. Orice valoare sub 50 indică o contracție.
În ceea ce privește construcțiile, PMI-ul construcțiilor al zonei euro al HCOB a scăzut la 41,8 în iunie de la 42,9 în mai, semnalând o contracție marcată a producției în întreg sectorul.
Nivelurile de producție în construcții au continuat să scadă în toate cele trei țări majore ale zonei euro în iunie.
Firmele germane au înregistrat cel mai mare declin în performanță, în ciuda faptului că contracția în producție a scăzut la cel mai mic nivel din august 2023. În același timp, s-au observat reduceri mai rapide în sectoarele de construcții francez și italian, primul înregistrând cea mai puternică scădere în producție din martie, iar cel din urmă înregistrând cel mai puternic declin din ultimii doi ani.
PMI-ul compozit al S&P, care include și servicii, a rămas puțin peste 50 în iulie, în ciuda încetinirii față de iunie. În ansamblu, semnele sunt că dezvoltarea economică a UE depinde tot mai mult de servicii, în timp ce situația industriei rămâne sumbră.
Cifrele subliniază provocarea cu care se confruntă factorii de decizie ai UE în menținerea competitivității Europei pe piața globală. Noul șef reales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pus restabilirea competitivității în centrul priorităților sale politice pentru următorul mandat, în timp ce președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a afirmat la mijlocul lunii iulie că poziția competitivă a Europei față de China va avea o influență tot mai mare asupra gândirii Băncii.
Raportul mult așteptat al fostului președinte al BCE, Mario Draghi, acum așteptat în septembrie, este de așteptat să ofere mai multe detalii și să ajute la stabilirea agendei economice a UE în următorii ani. Într-un discurs recent în Spania, Draghi a subliniat importanța energiei mai ieftine și a inovației ca factori de creștere economică și de creștere a productivității.
De asemenea, a remarcat că "straturile succesive de reglementare au creat o povară asupra investițiilor pe termen lung". În timp ce afirmă că "nu vrem să devenim protecționiști în Europa", a continuat să sugereze că "nu putem fi pasivi dacă acțiunile altora amenință prosperitatea noastră" și a apărut să permită o mai mare libertate pentru investițiile guvernamentale și măsurile de protecție comercială.
Această știre a fost tradusă automat din limba engleză. Pentru a vedea articolul original, vă rugăm să faceți clic aici.