Aplicarea Reg (UE) 995/2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn (denumit in continuare EUTR) a intrat intr-un con de umbra , desi EUTR este in vigoare din martie 2013. Sub amenintarea unei sanctiuni de infragement din partea UE, in legislatia nationala au fost desemnate autoritatile competenente pentru implementare si au fost introduce sanctiuni prin HG-470-2014.
De ce este important EUTR? Este un instrument de lupta impotriva taierilor ilegale stabilind obligatii la 3 nivele: al operatorilor economici, la nivelul autoritatilor competente, la nivelul UE. Este un mecanism prin care consumatorii de produse la nivelul UE se incredinteaza ca lemnul provine din paduri gospodarite durabil. Un mecanism nou. O abordare din care sectorul forestier din Romania are foarte multe de invatat.
La nivelul operatorilor economici , EUTR aduce viziunea resposabilitatii fiecarui agent economic de a nu plasa lemn taiat ilegal pe piata. Este un mecanism voluntar, fiecare operator economic se angajeaza la un nivel de bune practici pe care si-l asuma , cu grade diferite de incredere pentru partenerii sai de afaceri / piata:
- Sistem de due-diligence propriu, fara auditare externa.
- Sistem de due-diligence propriu, cu auditare externa.
- Sistem de due-diligence al unei organizatii de monitorizare, sistem aprobat la nivelul UE.
- certificare intr-un sistem recunoscut international.
De ce este atat de important mecanismul? In timp, partea sanatoasa a sectorului forestier va intelege sa se delimiteze de partea “gri” sau “neagra” a sectorului, prin adoptarea voluntara a unor bune practici auditate extern si certificate.
Aici intervine al doilea nivel al EUTR: obligatiile autoritatilor competente national. Marea noutate adusa aici:
- autoritatile competente trebuie sa faca o evaluare de risc de taieri ilegale, pe zone subnationale.
- Controlul trebuie directionat prioritar pe zonele de risc si pentru agentii economici cu activitati de risc privind taierile ilegale.
- Transparenta a unor registre de control, transparenta utila pentru identificarea operatorilor cu practici ilegale dar si pentru monitorizarea eficientei actiunilor de control ale autoritatii competente.
Evident, o abordare de bun simt dar atat de departe de realitatea noastra romaneasca.
Al treilea nivel- este cel de audit al aplicarii EUTR la nivel European. Din 2 in 2 ani, la nivel European se vor face rapoarte privind aplicarea EUTR (primul raport in martie 2015). UE a contractat o firma de consultant care va face un astfel de raport pentru fiecare tara, eficienta implementarii EUTR fiind evaluata prin prisma transpunerii regulamentului in legislatia nationala dar mai ales prin prevalenta taierilor ilegale. Iar aici Romania are o mare problema. Desi avem extreme de multe mecanisme de control si monitorizare (suprareglementare), prevalenta taierilor ilegale este mare. Nu stim cat de dura va fi evaluarea la nivelul UE, dar este de presupus ca sub presiunea opiniei publice si a ONG-urilor de mediu rigurozitatea acestor evaluari si cerinte va creste.
Din punct de vedere practic, este util pentru operatorii economici sa cunoasca principalele preverile ale HG-470-2014 in privinta implementarii unui sistem due-diligence:
Art. 4. Alin (1) Operatorii care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, astfel cum sunt definiţi la art. 2 lit. c) din Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, denumit în continuare Regulament, au obligaţia să implementeze şi să utilizeze pentru categoria materialelor lemnoase, aşa cum sunt definite în anexa la Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare - cod - 4401, cod - 4403, cod - 4406, 4407, un sistem "due diligence", astfel cum este prevăzut la art. 6 din Regulament.
Art. 4 alin (3) 1 Începând cu data de 1 ianuarie 2015 se interzice exploatarea masei lemnoase pe picior de către operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) care nu utilizează un sistem "due diligence".
Art. 7. Alin (1) (1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
f) implementarea de către operatori a propriului sistem "due diligence" care nu îndeplineşte elementele prevăzute la art. 6 din Regulament, cu amendă de la 1.000 lei la 6.000 lei;
g) utilizarea necorespunzătoare de către operatori a propriului sistem "due diligence", cu amendă de la 1.000 lei la 6.000 lei;
h) utilizarea necorespunzătoare de către operatori a unui sistem "due diligence" instituit de o organizaţie de monitorizare, cu amendă de la 1.000 lei la 6.000 lei;
i) neîndeplinirea de către operatorii sistemului "due diligence" a obligaţiilor prevăzute la art. 4 alin. (3), cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei;
Evident, cea mai dura prevedere este cea care obliga operatorii economici care exploateaza masa lemnoasa pe picior sa aiba implementat un sistem due-diligence incepand cu 1 ianuarie 2015, sub sanctiunea unei amenzi substantiale .
Autoritatea competenta ar fi trebuit, desigur, sa ofere suport agentilor economici in implementarea acestui regulament european. In mod practic, in Romania prin sistemul de aprobare a amenajamentelor, paza obligatorie prin ocoale silvice, APV-uri, autorizatii de exploatare, SUMAL, exista implementat un nivel foarte ridicat de control si monitorizare a legislatiei silvice.
Dar abordarea EUTR este diferita, foarte simpla si foarte complexa in acelasi timp. Este definita legislatia aplicabila ca fiind cea referitoare la:
- drepturi de recoltare a lemnului în interiorul limitelor legale făcute publice;
- plăți pentru drepturile de recoltare și lemn, inclusiv taxe legate de recoltarea lemnului;
- recoltarea lemnului, inclusiv legislația din domeniul mediului și cel forestier, inclusiv gestionarea pădurilor și conservarea biodiversității, atunci când acestea sunt direct legate de recoltarea lemnului;
- drepturile legale ale terților privind folosința și proprietatea afectate de recoltarea lemnului; precum și
- comerțul și vama, în măsura în care este vizat sectorul forestier.
Astfel, prin legislație aplicabilă se înțelege și legislația care vizează plățile și taxele pentru drepturile de recoltare, drepturile privind folosința și proprietatea, legislația privind recoltarea lemnului inclusiv cea din domeniul mediului, atunci când acestea sunt direct legate de recoltarea lemnului.
EUTR solicita o evaluare de risc , masuri de reducere a riscului si proceduri de implementare (due diligence) pentru aceste evaluari.
Pentru operatorii economici dar si pentru organele de control care trebuie sa verifice conformitatea sistemelor de due-diligence implementate de agentii economici, era evident necesara aparitia unui ghid de implementare a unui sistem due-diligence.
La initiative WWF, in baza unui protocol cu DAPP (ministerul), s-a constituit un grup consultativ care a elaborate un astfel de ghid, care poate fi consultat aici:
pentru operatorii naționali în vederea
implementării corespunzătoare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010
Ghidul este complex, cu detalierea legislatiei europene si nationale aplicabile si ofera in final o baza pentru dezvoltarea unui sistem due-diligence propriu de catre fiecare operator economic.
Partea cea mai complexa a ghidului se refera la identificarea zonelor subnationale (grupul de lucru a considerat ac aceste zone pot fi identificate la nivel de ocol si UP) care pot fi considerate ca fiind cu risc scazut de taieri ilegale si respectiv a zonelor considerate a fi cu risc ridicat de taieri ilegale. Aceasta abordare ar trebui sa fie un ghid si pentru autoritatea competenta (minister) care ar trebui sa dezvolte o harta nationala a zonelor de risc.
Evident, operatorii economici trebuie sa extraga din ghid proceduri de evaluare a riscului si de diminuare a riscului corespunzatoare specificului activitatii proprii ( in consecinta, acesta poate fi foarte simplu sau mai complex).
Referitor la prevederea din HG-470-2014 “Art. 4 alin (3) 1 Începând cu data de 1 ianuarie 2015 se interzice exploatarea masei lemnoase pe picior de către operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) care nu utilizează un sistem "due diligence". “, solutia propusa de ghid este:
“Autoritatea competenta va dezvolta un sistem de evidenta a operatorilor economici care implementeaza un sistem due-diligence. În etapa de preselecție pentru licitație, ocoalele silvice vor putea consulta sistemul de evidență al agenților economici care au implementat un sistem due-diligence. Pana la constituirea acestui sistem de evidență, ocoalele silvice vor putea solicita operatorilor declaratii pe proprie raspundere privind implementarea unui sistem due-diligence.”
Este o solutie simpla, aplicabila imediat.
Operatorii economici trebuie sa asimileze prevederile EUTR 995/2010 si sper ca in timp acest aplicarea acestui regulament European sa devina un factor de evolutie pentru sectorul forestier.
Pentru inceput, “operatorii” in sensul EUTR trebuie sa implementeze un sistem due-diligence. Oricat de simplu. Ghidul atasat este un ajutor. Si trebuie sa o faca pana la 1 ianuarie 2015.
Este un inceput.